Geef het door - Wijkregisseur Richard Onstenk

Richard Onstenk werkt bij de gemeente Katwijk als wijkregisseur, onder andere in Katwijk Noord. Hij heeft als taak de leefbaarheid van deze wijk te bevorderen. Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit het met elkaar verbinden van wijkbewoners.

In Katwijk Noord wonen veel mensen met verschillende afkomsten; vele culturen die met hun eigen normen en waarden onbewust soms botsen met de normen en waarden van anderen. Denk hierbij aan verschillende tijden waarop geleefd en gekookt wordt. Daarom pleit Richard des te meer voor goed contact met de buren. "Beschouw ze als je familie", aldus Richard.

Volgens hem wordt het begrip 'leefbaarheid' zo vaak gebruikt dat het uiteindelijk een containerbegrip is geworden. Het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk betekent vooral investeren in verschillende groepen mensen. De waarde van huizen kun je laten bepalen door die te laten taxeren. De sociale waarde van een samenleving bepaal je door met mensen te praten en hen te ondersteunen. Als wijkregisseur doet hij dit onder andere door gesprekken met bewoners; horen wat bewoners eigenlijk vertellen en voelen wat bewoners eigenlijk wensen. En dan is zijn taak om de mensen bij elkaar te brengen, aan elkaar te verbinden en om gezamenlijk op te trekken.

Richard doet mee met deze fotocampagne omdat hij graag aan bewoners én professionals in de wijk wil doorgeven hoe belangrijk het is om elkaar te kennen en met elkaar samen te werken. "Bewoners, ken je buren, maak contact, ontmoet elkaar en neem deel aan activiteiten in de wijk, " benadrukt hij enthousiast. Aan de professionals heeft hij ook een boodschap: "Breng mensen bij elkaar, geef hen de ruimte om wijkinitiatieven te ontwikkelen en leg vooral niet teveel regels op!"

Campagne 'Geef het door'

Fotografe Natascha Hulsebosch nam 10 foto's van inspirerende gezinnen en situaties in Katwijk Noord. De foto's laten zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van welzijn en gezond leven. Alledaagse situaties, gewoontes en gebruiken, vaak voorgeleefd door ouders en grootouders. De situaties zijn soms zo alledaags. Wat doorgegeven wordt lijkt vanzelfsprekend, maar is juist heel bijzonder. Door juist deze situaties uit te lichten willen we het gesprek op gang brengen. Over gezondheid, leefstijl en gewoontes. Om zo de wijk letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.

De Geef het door-campagne is onderdeel van het project Wijk in beweging in Katwijk Noord. Dit is een samenwerkingsproject tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Welzijnskwartier.

Nieuwsgierig geworden? Bel of mail met Marloes de Mooij

Telefoon 06 – 13423863 – marloesdemooij@welzijnskwartier.nl