Vrijwilliger Aseel is met open armen ontvangen

door Nicole ten Thij - Op een zonnige zondagmiddag ontmoet ik Aseel al Amodui (23) in de kelder van Tafeltennis Vereniging Rijnsoever. Aseel is sinds een maand vrijwilliger op zondagmiddag bij de parasporters. Als ik Aseel vraag waarom hij vrijwilligerswerk is gaan doen, geeft hij direct antwoord dat hij iets terug wil doen omdat hij zo goed geholpen is. Sylvia (Medelanders) vroeg hem of hij vrijwilligerswerk wilde doen en al snel had hij contact met Corine van het Welzijnskwartier. Nog sneller was Aseel aan de slag bij de Tafeltennis Vereniging Rijnsoever én bij De Eetkamer op de Krom.

Bij TTV Rijnsoever komen de sporters binnen en dan heeft Aseel met de andere begeleiders alles al klaar gezet. Direct wordt gestart met tafeltennis waar Aseel een pot meespeelt. Deze middag zorgen de vrijwilligers ervoor dat de sporters weer een gezellige tafeltennismiddag hebben gehad of geoefend hebben voor een toernooi met na afloop een drankje, want ook achter de bar helpt Aseel een handje. Dankzij de vrijwilligers hebben de sporters een leuke middag uit en dat vindt Aseel belangrijk.

Bij De Eetkamer op de Krom waar hij dinsdag en donderdag helpt heeft Aseel het naar zijn zin. Helpen met het snijden van de groenten en daarna in de bediening.

Op deze manier wil Aseel een goede invulling geven aan zijn vrije tijd en tegelijkertijd de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Op dinsdag en donderdag gaat Aseel naar school (DubbelTaal) in Rijnburg en op woensdag krijgt hij nog extra taallessen. Hij vindt het Nederlands wel een moeilijke taal en wil die zo snel mogelijk goed kunnen spreken. Uiteindelijk is zijn toekomstdroom om Internationale Marketing te gaan studeren.

Aseel woont nu 1 jaar en 4 maanden in Katwijk. Aseel is geboren in Jemen en is vanaf zijn 5e jaar in Saudi Arabië gaan wonen. De eerste twee schooljaren van de High School heeft hij in Saudi Arabië gevolgd en het derde jaar weer terug in Jemen. Aseel is naar Nederland gekomen voor een veilige en goede toekomst; zonder oorlog. Zijn familie woont nog in Jemen en Saudi Arabië. Dat vindt hij wel moeilijk.

Wat Aseel verder met zijn vrije tijd doet? Hij speelt graag voetbal op straat met zijn 4 vrienden die toevallig ook uit Jemen komen. In Saudi Arabië speelde hij altijd voetbal in een team. In een team speelt Aseel nu niet; hij vindt zichzelf te klein. Wellicht in de toekomst?!

Ook heeft hij een vriend uit Eritrea waarmee hij op school zit en samen spreken ze de Nederlandse taal; wat soms nog wel een uitdaging is.

Het valt Aseel op dat hij door iedereen met open armen ontvangen wordt, dat iedereen zo vriendelijk is en goed voor hem is.

Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk? Zoek dan contact met het Vrijwilligers Informatiepunt van het Welzijnskwartier. Corine, Daphne & Loes zijn telefonisch bereikbaar op 071 403 33 23 en via e-mail vip@welzijnskwartier.nl.