Terugblik op Week tegen Eenzaamheid: Eenzaamheid is van ons allemaal

U heeft er vast iets van gemerkt: 1 tot en met 8 oktober jl. was de nationale Week tegen Eenzaamheid. Op diverse locaties in de gemeente Katwijk werden speciale activiteiten georganiseerd. De week is inmiddels geëindigd, maar de aandacht zeker niet, zo benadrukte wethouder Corien van Starkenburg tijden de netwerk-bijeenkomst op 8 oktober: “Wij willen graag het hele jaar door de ‘sociale vaardigheidsspieren’ van iedereen blijven trainen. Want alleen door elkaar te ontmoeten kunnen we de eenzaamheid verdrijven.”

Sociaal werkers van Welzijnskwartier en haar vele samenwerkingspartners organiseerden allerlei activiteiten: van pop-up koffiestands, gezellig samen tafelen, lezingen en een netwerkbijeenkomst tot de fototentoonstelling 'Eenzaamheid in Beeld' in het gemeentehuis. Onder de bezoekers ontstonden als vanzelf gesprekken en er werden veel ervaringen uitgewisseld. Want al is het misschien moeilijk om toe te geven dat je je eenzaam voelt, iedereen blijkt wel iemand in zijn omgeving te kennen die kampt met eenzaamheid. Eenzaamheid is dus echt van ons allemaal.

Het goede nieuws is, dat er binnen Katwijk het hele jaar door activiteiten worden georganiseerd waar iedereen welkom is. Ook bestaat er een breed scala aan ondersteuningsmogelijkheden. Maar, zo werd tijdens de netwerkbijeenkomst opgemerkt: "Er gebeurt in Katwijk zoveel, je weet alleen niet altijd dat het er is en wáár het gebeurt."

Dat is precies een van de redenen waarom tweejaarlijks de netwerkbijeenkomst Eenzaamheid georganiseerd wordt. Deze keer was het Albert Heijn Zeilmakerstraat – een van de zeer betrokken partners – die zijn deuren openzette voor zo'n 50 deelnemers, afkomstig uit diverse maatschappelijke organisaties en verenigingen. Door middel van korte presentaties maakten de aanwezigen kennis met de verschillende initiatieven. Ook werden dilemma's uitgediept die zichtbaar zijn geworden tijdens andere activiteiten rondom eenzaamheid. Er ontstonden spontaan nieuwe samenwerkingsverbanden en creatieve ideeën, die gezien het enthousiasme ongetwijfeld binnenkort ten uitvoer worden gebracht.

Welzijnskwartier kijkt positief en tevreden terug op de Week tegen Eenzaamheid, zo geeft Teamleider Advies & Ondersteuning Margreet Adam aan. "Het was een goede week vol verbinding en positieve energie."

Informatie over eenzaamheid, activiteiten en locaties: frontoffice@welzijnskwartier.nl of 071 4033323. De fototentoonstelling "Eenzaamheid in Beeld" is nog de hele maand oktober te zien in het gemeentehuis.

Op de foto: Wethouder Corine van Starkenburg opent de tweejaarlijkse netwerkbijeenkomst Eenzaamheid