Mantelzorg­ondersteuning

Deskundige ondersteuning in de langdurige zorg voor uw naaste.

Zorg jij als jongere voor een ziek familielid?

Eén op de vier jongeren krijgt te maken met een ziek familielid die langdurige zorg nodig heeft. Dit noemen wij Jonge Helden. Je kunt dus al een Jonge Held zijn als je minimaal drie maanden zorg verleend aan een ziek familielid, zoals bijvoorbeeld een ouder, broer, zus, oma of opa.


Een Jonge Held wordt ook wel een jonge mantelzorger genoemd. Een Jonge Held kan bijvoorbeeld een zieke oma hebben waarvoor hij of zij boodschappen haalt of broertjes of zusjes die hij uit school moet ophalen omdat mama of papa langdurig ziek is.
Het kan ook om kleine taken gaan die je uitvoert om je familie te helpen. Er zijn ook jongeren die dagelijks of wekelijks voor een familielid moeten zorgen. Denk maar aan het koken voor het gezin, het huis schoonmaken of voor kleine broertjes en zusjes zorgen.

Ben jij zo'n Jonge Held?

Je kunt dus al een Jonge Held zijn zonder het zelf door te hebben. Jonge Helden hebben vaak veel taken, waardoor je als jongere al veel verantwoordelijkheid hebt en dat kan soms super lastig zijn. Als je zo zorgt voor een familielid, betekent dat, dat je vaak afspraken en leuke activiteiten moet afzeggen. Je hebt ook niet altijd genoeg tijd om huiswerk te maken of misschien kom je regelmatig te laat (op school of op werk). Ook kan je gedrag veranderen: je kunt eerder 'volwassen worden' dan je leeftijdsgenoten.

De gemeente Katwijk is trots op onze Jonge helden en wil hen graag verder helpen. Daarom heeft Welzijnskwartier het project 'Jonge Helden' opgezet.

Laat ons weten dat je er bent
Herken je je zelf in deze omschrijving? Dan ben jij dus ook zo'n Jonge Held en willen wij jou graag leren kennen!
Je kunt bij ons:
-Je verhaal kwijt
-Ondersteuning krijgen
-Andere jonge helden ontmoeten tijdens activiteiten
-Even bijkomen van de drukte

Bekijk hier onze aller eerste nieuwsbrief november 2018

Hierin staan ook alle aankomende activiteiten in voor 2019.


Lijkt het je wat? Neem dan contact op met jongerenwerker Nadine de Koning. Dan kan via what's app, bellen of mailen: 06-13424207
nadinedekoning@welzijnskwartier.nl

Heeft u als professional met jongeren te maken?
Herken deze Jonge Helden. Jonge helden zijn een verborgen doelgroep. Zij willen anderen niet lastig vallen met hun zorgen en soms is er ook sprake van schaamte. Als een jongere een lange tijd een familielid helpt en zorg verleend, kunnen er verschillende negatieve gevolgen zijn. Deze jongeren kunnen verschillende lichamelijke of emotionele klachten krijgen, zoals stress en oververmoeidheid. De jongeren zijn zo druk bezig om voor anderen te zorgen, dat zij vergeten om kind te zijn. Hierdoor kunnen ze opgroei- en opvoedproblemen krijgen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun toekomst.

Als Jonge helden niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, komen ze vaak op latere leeftijd eerder bij de GGZ terecht dan andere Jonge Helden die wel de ondersteuning hebben gekregen. Het is dus belangrijk dat jonge mantelzorgers worden erkend en herkend. Dat er contact wordt gezocht om ervoor te zorgen dat het leven van deze jongeren een stuk makkelijker wordt. Kortom het is lastig om jonge mantelzorgers te herkennen, maar zij verdienen wel de erkenning. Het is namelijk vaak een zware belasting voor jonge mantelzorgers om deze verantwoordelijkheden ten opzichte van hun familie te hebben en ze kunnen alle steun hierbij gebruiken.

Wat kan Welzijnskwartier voor u al professional betekenen?
-Wij bieden signaleringskaarten voor onderwijs en andere instellingen die met jongeren werken
-wij bieden informatieve en interactieve voorlichting in klassen en voor andere groepen
-wij bieden deskundigheidsbevordering
-wij bieden ondersteuning voor Jonge Helden en professionals

Ons aanbod is kosteloos.

Meer weten over ons project Jonge Helden?
Neem dan contact op met jongerenwerker Welzijnskwartier Nadine de Koning:
Telefoon: 06-13424207
E-mail: nadinedekoning@welzijnskwartier.nl