Mantelzorg­ondersteuning

Deskundige ondersteuning in de langdurige zorg voor uw naaste.

Ondersteuningsmogelijkheden


Wat is respijtzorg?

Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Zodat hij of zij even tijd voor zichzelf heeft. Daardoor kunnen zij de zorg beter volhouden. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als zij die zorg op een verantwoorde manier kunnen overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen.

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. De opvang kan zowel buitenshuis als thuis worden verzorgd, door een beroepskracht of een speciaal hiervoor toegeruste vrijwilliger. Het kan incidenteel maar ook structureel zijn. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorg wordt overgenomen. Wilt u tijd voor u zelf door de zorg te delen? Bekijk hier de sociale kaart.Heeft u vragen neem dan contact op met Asli Filiz.


Team Sociale ondersteuning

Sinds oktober 2015 heeft mantelzorgondersteuning de mogelijkheid om mantelzorgers door te verwijzen naar de teams sociale ondersteuning. Wanneer wij denken dat de hulpvraag te complex is en meer aandacht verdiend verwijzen wij door. Wij hebben hiervoor twee vaste medewerkers binnen dit team beschikbaar. Het team sociale ondersteuning is er voor al uw vragen over werk, financiën, wonen, zorg, welzijn, voorzieningen en dagbesteding. Als u contact opneemt, krijgt u een vast aanspreekpunt uit het team. Samen bedenken we een oplossing waarbij uw mogelijkheden en kwaliteiten hierbij centraal staan. Ook kijken we of iemand uit uw omgeving kan helpen. Als het nodig is, organiseren wij hulp of zorg met de deskundigen binnen en buiten het team.

U heeft geen doorverwijzing nodig. Mogelijk adviseert uw huisarts of wijkverpleegkundige u contact op te nemen met ons team. Maar u kunt ook zelf contact met ons opnemen. U kunt ook bij ons terecht als u zich zorgen maakt om iemand anders. Bijvoorbeeld uw moeder of buurman. Als u dat prettiger vindt, kunt u ook anoniem om hulp vragen. Ga hier naar de website.

Ga hier naar het contactformulier

Vrijwillige hulp zoeken of aanbieden

Op eenvoudige wijze kunt u via de online burenhulpbank WeHelpen uw (vrijwillige) hulp aanbieden of zoeken binnen de gemeente Katwijk.

Uw hulpvraag plaatsen

U kunt heel makkelijk een gratis account aanmaken via WeHelpen en daarna gelijk uw hulpvraag plaatsen. Heeft u hulp nodig bij het uitlaten van uw hond, het ophangen van een schilderij of wilt u graag met iemand een praatje maken? Via de online burenhulpbank WeHelpen kunt u zoeken naar iemand bij u in de buurt die u hierbij kan helpen.

Wilt u uw hulp aanbieden?

Vindt u het fijn om iemand in uw buurt een handje te helpen? Bied dan uw hulp aan op Wehelpen

U kunt op de website zelf aangeven wie en waarmee u iemand wilt helpen. Zorgen jullie samen voor een vriend of familielid? Een hulpnetwerk maakt het samen organiseren van hulp gemakkelijker door onder andere het delen van agenda's, notities en een logboek.

Wilt u met elkaar kennis maken van te voren?

U kunt als hulpaanbieder of hulpvrager elkaar van te voren ontmoeten en een kopje koffie drinken op een van onze speciale ontmoetingspunten in de gemeente Katwijk.
O.a. bij
-Hoofdbibliotheek Katwijk, Schelpendam 1,Katwijk aan Zee
-Dorpshuis in Valkenburg
-Marente - locatie de Wilbert, Overrijn 7, Katwijk aan de Rijn
-Vitaliteit Centrum Katwijk aan den Rijn, Mgr. Bekkerstaat 6, Katwijk aan den Rijn
-Buurtcentrum De Schelp, Suurmondstraat 1, Katwijk

Deze plekken worden aangeduid met een oranje bord met daarop het woord Ontmoetingsplek

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over het aanmaken van een account, het plaatsen van een hulpvraag of wilt u iets anders weten over WeHelpen?
Neem dan even contact met het servicedesk van WeHelpen.

Regelingen gemeente Katwijk

U kunt verschillende vormen van hulp krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo is regelgeving die er voor zorgt dat iedereen kan (blijven) meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen.

Denk aan:

  • Begeleiding
  • Hulp bij huishouden
  • Hulpmiddelen
  • Vervoer
  • Woning aanpassingen
  • Maaltijdservice
  • Parkeren voor gehandicapten
  • Hulp bij het invullen van formulieren

Ga hier naar de website van de gemeente Katwijk.

Voor vragen kunt u bellen met het samenlevingsloket 071-4065020.


MantelzorgNL (voorheen Mezzo)

De landelijke vereniging met als doel iedereen te helpen een ander te helpen. De mantelzorglijn is bereikbaar voor vragen en is te bereiken via 030-7606055.

Algemeen nummer: 030-6592222

www.mantelzorg.nl