Mantelzorg­ondersteuning

Deskundige ondersteuning in de langdurige zorg voor uw naaste.

Jonge mantelzorgers

Ben jij een jonge held?

Een jonge held is iemand die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. Eén op de vier jongeren krijgt te maken met een zieke familielid die langdurige zorg nodig heeft. Iemand kan dus al een jonge held zijn als hij of zij minimaal drie maanden zorg verleend aan een zieke familielid, zoals bijvoorbeeld een ouder, broer, zus, oma of opa.

Je kan al een jonge held zijn zonder het zelf door te hebben. Jonge helden hebben vaak veel taken, waardoor zij veel verantwoordelijkheid hebben en dat kan soms lastig zijn. Wij spreken van een jonge held als hij of zij drie maanden of langer zorgtaken uitvoert. Jongeren moeten dan afspraken en leuke activiteiten afzeggen, hebben geen tijd om huiswerk te maken of komen vaak te laat (op school of op werk). Het gedrag van de jongeren kan veranderen. Een jonge held wordt vaak eerder volwassen dan zijn leeftijdsgenoten.

Gaat bovenstaande voor jou op en heb je zorgtaken binnen de familie? Dan ben jij dus ook een jonge held en willen we je graag leren kennen!

Je kan bij ons:

  • Je verhaal kwijt
  • Ondersteuning krijgen
  • Lotgenoten ontmoeten
  • Even bijkomen van de drukte

Wil jij in de groepsapp met andere jonge helden? Stuur dan een WhatsApp bericht naar 0613424207 met daarin de tekst jonge helden en jou naam.

Bekijk hier de folder Voortgezet Onderwijs

Bekijk hier de folder basisscholen

Schrijf je hier in

Laat ons weten dat je er bent! Neem contact op met jongerenwerker Welzijnskwartier Nadine de Koning via app, bellen 06-13424207 of mail.

Like hier de Facebook pagina jonge helden Katwijk.


Bijeenkomsten 2018

De volgende datum en activiteit is nog niet bekent. Hou onze website in de gaten

===================================================

Pizzaparty en Nerfbattle voor jonge mantelzorgers

Vrijdag 11 mei 2018 was het zo ver; de pizzaparty en nerfbattle voor onze Jonge Helden. 26 kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar melden zich in de namiddag bij Scum voor deze activiteit. En allemaal hebben ze een ding gemeen; ze zorgen voor iemand in het gezin. Bijvoorbeeld voor zieke ouders of voor een gehandicapte broer of zus. Dat betekent dat er thuis op hen gerekend wordt. Ze hebben verantwoordelijkheden thuis die andere kinderen van hun leeftijd niet hebben. Maar deze middag was speciaal voor hen. Even los komen van het zorgen en lekker iets doen wat bij je leeftijd past.

Na ontvangst werd de groep door jongerenwerkers Nadine en Roy van het Welzijnskwartier in 4 groepen verdeeld. Twee groepen konden onder leiding van Roy een nerfbattle met elkaar aangaan in de grote zaal van Scum. Speciaal voor deze gelegenheid was daar een parcours uitgezet met schermen en was het er flink donker gemaakt op wat onheilspellende flitslichten na. Al snel vlogen de schuimrubber pijltjes je om de oren en ging het er fanatiek aan toe. De andere twee groepen konden in de andere zaal even lekker gamen, tafelvoetballen, darten, spelletjes doen of gewoon wat chillen. Elk half uur werd er gewisseld.

En toen waren daar de pizza's! Alle kinderen hadden een eigen pizza. Met hun naam op de doos. Als je de pizza niet helemaal op kreeg mocht je die mee naar huis nemen. Maar door al dat rondrennen bij de nerfbattle hadden de meeste kinderen flinke trek. Er ging verassend weinig mee naar huis en er bleven veel lege dozen over in Scum.

Wat ons betreft een geslaagde activiteit voor Jonge Helden.Wilt u als professional meer informatie hebben over het project Jonge Helden?

Jonge helden zijn een verborgen doelgroep. Zij willen anderen niet lastig vallen met hun zorgen en soms is er ook sprake van schaamte. Als een jongere een lange tijd een familielid helpt en zorg verleend, kunnen er verschillende negatieve gevolgen zijn. Deze jongeren kunnen verschillende lichamelijke of emotionele klachten krijgen, zoals stress en oververmoeidheid. De jongeren zijn zo druk bezig om voor anderen te zorgen, dat zij vergeten om kind te zijn. Hierdoor kunnen ze opgroei- en opvoedproblemen krijgen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor hun toekomst.Het (gratis) aanbod vanuit Welzijnskwartier:

  • Signaleringskaarten voor onderwijs en andere instellingen die met jongeren werken
  • Informatieve en interactieve voorlichting in klassen en voor andere groepen
  • Deskundigheidsbevordering
  • Ondersteuning voor jonge helden en professionals

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met jongerenwerker Welzijnskwartier Nadine de Koning via app, bellen via 06-13424207 of mail. Voor meer informatie kijk op kattuk.nl/jongehelden.