Mantelzorg­ondersteuning

Deskundige ondersteuning in de langdurige zorg voor uw naaste.

Bijeenkomsten

Gedurende het gehele jaar organiseert mantelzorgondersteuning bijeenkomsten voor mantelzorgers, zowel informatief of ter ontspanning. Hieronder vindt u alle informatie over de aankomende bijeenkomsten en korte verslagen van bijeenkomsten die reeds hebben plaats gevonden.

Overzicht bijeenkomsten 2019

Week van de mantelzorg 2019

Als blijk van waardering voor uw inzet als mantelzorger nodigen wij u, en ook namens de gemeente Katwijk, van harte uit voor de week van de mantelzorg die gaat plaatsvinden op 4 tot en met 9 november 2019.

U mag kiezen uit 1 activiteit.

Voor al onze activiteiten geldt vol=vol. Dus wacht niet te lang met aanmelden.

Programma week van de mantelzorg 2019

Maandag 4 november

Gezellig met elkaar creatief aan de slag? U kunt kiezen uit één van de volgende workshops: make-up, bonbons maken, plantenhanger maken en ook aan de mannen is gedacht met een bierproeverij inclusief hapjes. Inloop is mogelijk vanaf 19.00 uur. De workshops starten om 20.00 uur en we sluiten de avond rond 22.00 uur af. Wilt u bij aanmelden keuze 1 en keuze 2 aangeven. Wij gaan proberen hier rekening mee te houden.

Rabobank, Rogstraat 2, 2223 TW Katwijk

Woensdag 6 november

We gaan met Ted Denies het strand op voor een leuke fotografie workshop. U kunt kiezen uit twee verschillende aanvangstijden. De eerste start om 9.30 uur en duurt tot 12.30 uur. Hierna volgt een lunch voor alle deelnemers en aansluitend start de tweede groep deelnemers van 13.30 tot 16.30 uur. Graag eigen camera meenemen. Wilt u bij aanmelding vermelden of u voor de ochtend of voor de middag wilt?

Strandpaviljoen Strandhuys, Boulevard Zeezijde 47, 2225 BB Katwijk

Vrijdag 8 november

Op veler verzoek bieden wij u heerlijke ontspanningsmomenten aan zoals voetreflexmassage, handmassage, stoelmassage, rugmassage, mindfulness en stoelyoga. Tussendoor serveren wij een kleine high tea. Voorkeur aangeven is niet nodig. Indeling gaat pas na inschrijving plaatsvinden.

De zaal gaat open om 12.30 uur en de middagen zal eindigen rond 17.00 uur.

Zalencentrum de Voorhof, Vliet Noordzijde 36, 2231 GN Rijnsburg

Zaterdag 9 november

Een gezellige en ontspannen middag met een lunch in buffetvorm en het duo "Roept u maar" staat garant voor de muzikale omlijsting. De deuren gaan voor u open vanaf 12.00 uur en we sluiten de middag af rond 15.00 uur. Om teleurstellingen te voorkomen informeren wij u hierbij dat er dit jaar geen bingo is.

Induyn, Noordduinseweg 17, 2221 BL Katwijk

Aanmelden is verplicht en kan tot en met 31 oktober via de mail: mantelzorg@welzijnskwartier.nl of bel naar 071-4033323.

Eventuele dieetwensen kunt u ook mailen. Na inschrijving ontvangt u van ons een bevestiging. Deze dient u mee te nemen op de dag zelf.

Wandelclub met mantelzorgers

Heeft u zin om wat vaker een frisse neus te halen? Doet u dat ook liever samen met anderen dan alleen? Wandel dan met ons mee!

Data:

donderdag 4 juli (inschrijving gesloten)

donderdag 1 augustus (inschrijving gesloten)

woensdag 4 september (inschrijving gesloten)

woensdag 9 oktober

woensdag 13 november

zaterdag 14 december

We ontmoeten elkaar om 10.00 uur bij tennisvereniging Zee & Duin, Sportlaan 1, 2225 JM Katwijk aan Zee,voor een kop koffie of thee en gaan daarna rond 10.30 uur wandelen over het strand of de duinen. We sluiten de wandeling rond 11.30 uur af.

Tijdens de wandeling krijgt u als mantelzorger de kans om in een ongedwongen sfeer andere mantelzorgers te spreken en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast is het natuurlijk een leuke ochtend waarbij de aandacht uitgaat naar u als mantelzorger.

Wie heeft er zin om aan te sluiten?

Mail je naam en adresgegevens aan mantelzorg@welzijnskwartier.nlKoffieochtend voor mantelzorgende ouders (verzorgers)

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning is gestart met een koffieochtend voor mantelzorgende ouders (verzorgers) uit de gemeente Katwijk. De ochtend is bedoeld voor ouders van kinderen met Autismespectrumstoornissen (ASS), AHDH, hoogbegaafdheid, hoog sensitiviteit, een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het doel van deze ochtend is om ouders/verzorgers in contact te brengen met andere ouders, ervaringen te delen, (h)erkenning te ervaren, te delen wat bij hun kind gewerkt heeft en hun eigen vragen aan anderen te kunnen stellen. Medewerkers van het team Mantelzorgondersteuning ontvangen je met een kopje koffie of thee en zijn het aanspreekpunt voor het stellen van vragen. Kinderen zijn meer dan welkom en speelgelegenheid is aanwezig.

Data:

donderdag 20 juni (gesloten)

woensdag 2 oktober

Locatie: Restaurant de Beslagkom, Zwaaikom 3 in Katwijk aan Zee,

Inloop is mogelijk van 10.00 tot 11.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee/limonade is gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk maar om een idee te krijgen hoeveel mensen wij kunnen verwachten, graag een mailtje aan mantelzorg@welzijnskwartier.nl of bel naar 071-4033323. Ook nieuwe mantelzorgers zijn van harte welkom.


update 11 juli 2019!!!!!

In verband met de instabiele weersverwachting zijn de yoga en pilates les verplaatst naar binnen :

K&O Katwijk School in Katwijk aan ZeeAdres: Sluisweg 16, 2225 XM Katwijk aan Zee

De lunch en wandeling zal gewoon doorgaan bij bij het Strandhuys in Katwijk aan Zee.

Ontspanning op het strand voor mantelzorgers

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning organiseert op vrijdag 12 juli een ontspannen ochtend/middag op het strand voor mantelzorgers in Katwijk. We starten van 11.00 tot 12.00 uur met een yogales voor beginners op het strand en een Pilates les. Hierna genieten we van 12.00 tot 13.30 uur van een kleine lunch met consumptie bij strandtent 't Strandhuys in Katwijk. Aansluitend gaan we samen heerlijk uitwaaien op het strand tot ongeveer 15.00 uur.

Als mantelzorger sta je altijd klaar voor een ander. Voor jou is bijna niets te gek. Maar zorg je ook goed voor jezelf? Wanneer maakte je voor het laatst tijd voor jezelf? Dit is zeker een goed moment om te ontspannen, om nieuwe energie op te doen en andere mantelzorgers te spreken en ervaringen uit te wisselen.

Uiteraard beslis je zelf of je wilt meedoen met de yoga en/of met de wandeling. Voor de yoga zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mail je keuze, naam en adresgegevens voor maandag 8 juli aan mantelzorg@welzijnskwartier.nl of bel naar de

frontoffice 071-4033323. Ook nieuwe mantelzorgers zijn van harte welkom. Meer informatie op onze website www.welzijnskwartier.nl

Workshop voor een goed keukentafelgesprek

Op dinsdagavond 14 mei organiseert het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning de workshop 'Hoe bereid ik me voor op een keukentafelgesprek' voor mantelzorgers in de gemeente Katwijk. De bijeenkomst vindt plaats in Tripodia, Hoornesplein 155 in Katwijk. Inloop is mogelijk vanaf 18.30 uur. De workshop start om 19.00 uur en duurt twee uur en we sluiten de avond rond 21.00 uur af met een hapje en een drankje.

Voor veel zorg en begeleiding kunt u bij de gemeente terecht. U krijgt dan een gesprek met een WMO Consulent: het keukentafelgesprek. In dit gesprek moet u aangeven wat u belangrijk vindt in uw leven, wat er goed gaat, wat er minder goed gaat en welke zorg of ondersteuning daarbij past. Naar aanleiding daarvan wordt er besloten welke hulp u van de gemeente ontvangt. Het is dus belangrijk dat u zich goed voorbereidt op het keukentafelgesprek. Maar hoe doe je dat? Jessica Apon, Trainer Sociaal Domein, geeft u deze avond informatie over de veranderingen in de zorg en daarnaast ontvangt u handige tips om u te helpen voor, tijdens en na het keukentafelgesprek.

Wilt u deelnemen aan deze workshop? Stuur dan een mail met naam en adresgegevens aan mantelzorg@welzijnskwartier.nl of bel naar onze frontoffice op 071-4033323. Ook nieuwe mantelzorgers zijn van harte welkom!

Wandelen met mantelzorgers

Op donderdag 4 april organiseren wij een voorjaarswandeling door het Panbos.. We verzamelen om 9.30 uur bij de ingang en na de wandeling genieten we van 11.00-12.00 uur van een kopje koffie met appeltaart in restaurant Panbos.

Heeft u zin om wat vaker een frisse neus te halen? Doet u dat ook liever samen met anderen dan alleen? Wandel dan met ons mee! Onder begeleiding van boswachter Henk Haasnoot wandelen we ongeveer 1.5 uur met elkaar. Tijdens de wandeling krijgt u als mantelzorger de kans om in een ongedwongen sfeer andere mantelzorgers te spreken en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast is het natuurlijk een leuke ochtend waarbij de aandacht uitgaat naar u als mantelzorger.

Wandelt u met ons mee? Mail uw naam en adresgegevens aan mantelzorg@welzijnskwartier.nl of bel naar de frontoffice 071-4033323. Wacht niet te lang er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ook nieuwe mantelzorgers zijn van harte welkom.


Hugo Borst, schrijver en tv-persoonlijkheid, komt op maandagavond 25 maart naar de Hoofdbibliotheek in Katwijk. Hij vertelt vanaf 20.00 uur onder meer over zijn moeder met Alzheimer en over de boeken die hij over haar schreef 'Ma' en 'Ach, moedertje'. Inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur en de avond duurt tot ongeveer 22.00 uur. Koffie en een drankje in de pauze krijgt u aangeboden.

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning heeft bij de bibliotheek een beperkt aantal kaarten gekocht voor deze lezing zodat u, als mantelzorger, deze lezing gratis kunt bijwonen. Ook zijn er deze avond teamleden van mantelzorg aanwezig en kunt u vragen aan hun stellen.

Het belooft een bijzondere avond te worden met een bevlogen man. In de bibliotheek zijn op deze avond ontroerende foto's tentoongesteld van fotograaf Margi Geerlinks die de dementerende moeder van Hugo Borst vastlegde.

Wilt u deze lezing bijwonen? Mail uw naam en adresgegevens aan mantelzorg@welzijnskwartier.nl. of bel naar 071-4033323. Wacht niet te lang, er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Inschrijven kan tot en met donderdag 7 maart. Meer informatie over de lezing vindt u op https://www.bibliotheekkatwijk.nl/nieuws/2019/lezing-door-hugo-borst.htmlWelzijnskwartier organiseert koffieochtenden voor mantelzorgers

Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning organiseert in 2019 koffieochtenden voor mantelzorgers in de gemeente Katwijk. Op woensdag 6 februari a.s. kunnen mantelzorgers elkaar voor het eerst ontmoeten in Herberg Welgelegen, het Boonrak 21 in Valkenburg.

De volgende data zijn:

donderdag 14 maart in de Voorhof in Rijnsburg

Woensdag 12 juni in de Zwanenburg in Katwijk

Inloop is mogelijk van 10.00 tot 11.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en de koffie/thee wordt u aangeboden. Aanmelden is niet noodzakelijk maar om een idee te krijgen hoeveel mensen wij kunnen verwachten kunt u mailen aan :

mantelzorg@welzijnskwartier.nl of bel naar 071-4033323.

======================================================

Overzicht bijeenkomsten 2018

j==================================================


Komt u ook naar de "Week van de mantelzorg"?

Het thema dit jaar is 'verras de mantelzorger'. Wij verrassen u voor het eerst dit jaar met vier verschillende activiteiten. U kunt zich aanmelden bij één activiteit naar keuze. Deelname is gratis.

Aanmelden is mogelijk vanaf 1 oktober. Sluitingsdatum is 1 november.
Ingeschreven mantelzorgers ontvangen de uitnodiging per mail of per gewone post. Uiteraard zijn nieuwe mantelzorgers ook van harte welkom. Schrijft u zich dan even bij ons in. Dit kan digitaal via de website www.welzijnskwartier.nl.

Of bel naar de frontoffice op 071-4033323.

Voor al onze activiteiten geldt vol=vol.
Dus wacht niet te lang met aanmelden.

Wij kijken uit naar deze week en verheugen ons op uw komst.
Team Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning.======================================================


Pop up spreekuur

Vanuit het team Advies & Ondersteuning zijn wij vorig gestart met het Pop Up spreekuur. Met dit spreekuur willen wij één keer per 2 maanden zichtbaar zijn in de wijk (naast onze reguliere spreekuren). Zijn er vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg, We Helpen, Team Sociale Ondersteuning, activiteiten/dienstverlening Welzijnskwartier, wij beantwoorden ze graag.

Tenslotte delen wij zakjes koffie of thee uit met daarin een kaartje met onze contactgegevens. Deze giveaways zijn gesponsord door Albert Heijn Zeilmakerstraat en ingepakt door Centraal. Waarvoor onze hartelijke dank.

Waar en wanneer kunt u ons tegenkomen?

Zaterdag 27 oktober van 10.00-13.00 uur Hoogvliet Valkenburg

Zaterdag 24 november van 10.00 - 13.00 uur LIDL Melkweg Katwijk


update donderdag 30 augustus 13.17 uur

+deze bijeenkomst gaan niet door wegens te weinig aanmeldingenen+


Informatieve mantelzorg carrousel (GAAT NIET DOOR)

Zaterdag 8 september organiseert Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning de eerste mantelzorg carrousel in Katwijk. Hier krijgen mantelzorgers gratis voorlichting over tal van onderwerpen, zoals autisme, dementie, (levens)testament, psychische problemen, niet aangeboren hersenletsel en de Katwijkse ziekte. De carrousel vindt plaats in Tripodia, Hoorneslaan 155 in Katwijk. Inloop vanaf 13.30 uur met koffie of thee. Na afloop rond 16.00 uur serveren wij een hapje en een drankje. Tevens kunt u uw persoonlijke vragen stellen aan de voorlichters.

Mantelzorgers uit Katwijk zijn welkom. U kunt kiezen uit diverse onderwerpen waarover u meer zou willen weten. Er zijn twee informatie rondes.

De eerste ronde start om 14:00 uur met de onderwerpen: uitleg over autisme (MEE), het belang van een (levens)testament (Verhees Notarissen), dementie (Topaz) en omgaan met niet aangeboren hersenletsel (Gemiva)

De tweede ronde start een uur later om 15:00 uur met de onderwerpen: omgaan met psychische problemen (GGZ), het belang van een (levens)testament (Verhees Notarissen), dementie (Topaz),omgaan met niet aangeboren hersenletsel (Gemiva), de Katwijkse ziekte (Marente) en uitleg over autisme (MEE).

Wilt u deelnemen aan de mantelzorg carrousel? Dit kan zowel aan ēēn of twee rondes. Schrijft u zich in voor maandag 3 september via de website www.welzijnskwartier.nl of neem contact op met onze frontoffice op 071-4033323. Ook nieuwe mantelzorgers zijn van harte welkom!

Hierbij de link voor aanmelden via de website

===================================================

Zorgmarkt

Op dinsdag 28 augustus vindt er van 13.00 uur tot 21.00 uur een zorgmarkt plaats op het Andreasplein in Katwijk aan Zee. De zorgmarkt heeft als thema vrije tijd en dagbesteding. Deze zorgmarkt is gelijktijdig met de laatste toeristenmarkt van het seizoen.

Waarom een zorgmarkt? Omdat u zich op deze manier kunt oriënteren op een organisatie die bij u past zonder daar een aparte afspraak voor te maken. U loopt gewoon even langs de kraam, stelt uw vragen en maakt zonder drempels kennis met elkaar. In totaal kunt u met 29 organisaties kennis maken.

De zorgmarkt is belangrijk voor iedereen die zorg nodig heeft en iedereen die voor iemand zorgt (mantelzorgers). Dat zorg kunt u in de breedste zin van het woord opvatten. Eigenlijk is de zorgmarkt van belang voor iedereen die iets bijzonders nodig heeft om een dagbesteding te hebben, vrije tijd op een prettige manier door te brengen, te sporten of te recreëren. Op de zorgmarkt kunt u daarom kennis maken met een heel divers aanbod. Zo zijn er verschillende verenigingen voor aangepast sporten, een kinderclub voor hoogbegaafde kinderen, een maatjesproject voor mensen met psychiatrische klachten, georganiseerde huiskamers voor dagbesteding en gezelschap, aangepaste vakanties en hulphonden.

Op de zorgmarkt kunt u ook terecht voor thuiszorg, een notaris, informatie over mentorschap, verslavingsproblemen, maaltijdservice of zelf beleven hoe het is om een bepaalde handicap te hebben bij de stand van Platform Gehandicapten.

Ook aan gezelligheid en entertainment is gedacht:

Elke bezoeker van de zorgmarkt maakt kans op een leuke verassing en krijgt bij entree van de markt een lootje voor het Rad van Fortuin. Elk uur wordt er onder de bezoekers van dat uur twee leuke prijzen verloot; een Rituals pakket, een fijne lunchbon of kaartjes voor de bioscoop.

Mantelzorgers zetten we extra in het zonnetje. Elke mantelzorger uit de gemeente Katwijk of zorgend voor iemand uit de gemeente Katwijk kan op deze dag naar de stand van het Welzijnskwartier komen om een bonnetje te halen voor een ijsje van Banketbakkerij Krijn Verdoes. Bent u nog niet bekend bij Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning? Dan schrijven we u direct in.

zie hier ons promo filmpjeUpdate: Het was een druk bezocht spreekuur. We hebben weer veel nieuwe mantelzorgers mogen inschrijven en zinvolle gesprekken gevoerd.

Komt u als nieuwe mantelzorger bij ons op de koffie?

Bent u mantelzorger en vindt u steeds niet het moment om zich bij ons in te schrijven? Dan is dit uw kans! Op woensdag 13 juni van 9.30 uur tot 11.30 uur zijn wij met het team vanWelzijnskwartier mantelzorgondersteuning aanwezig bij Brownies & downies, Noordeinde 1a in Katwijk. U kunt u zich dan gratis bij ons inschrijven. Wij bieden u een kopje koffie/thee met een brownie naar keuze aan.

Sociaal werker Annabel Gerritsen legt uit "een inschrijving verplicht je tot niets, maar het biedt je wel een soort van vangnet, de zekerheid dat er mensen voor je zijn wanneer je het nodig hebt. Zelfs als je nu nog geen behoefte hebt aan steun, is het goed om je in te schrijven. De gemeente krijgt dan namelijk een beter beeld van hoeveel mantelzorgers er zijn en daarmee komt er ook meer aandacht en ondersteuning voor de mantelzorger."

====================================================

Druk bezochte Warme mantel XL voor mantelzorgers

Afgelopen donderdag 12 april, organiseerde het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning de warme mantel XL in het Clubgebouw van muziekvereniging DVS. Binnen een aantal dagen was inschrijven al niet meer mogelijk vanwege de vele enthousiaste aanmeldingen van mantelzorgers. Kortom een drukke en gezellige bijeenkomst.

Tijdens de warme mantel XL konden mantelzorgers even ontspannen en kiezen uit verschillende workshops. Naast servies schilderen, cupcakes decoreren, uw nagels en handen laten verzorgen en werken met emaille was er dit jaar ook speciaal aan de mannelijke mantelzorgers gedacht met een workshop visroken. Rond het middaguur werd er een broodje geserveerd met een kopje soep. De middag werd afgesloten met een drankje en een zelf gerookt vishapje.

"Wat fijn om even iets voor mezelf te doen en andere mantelzorgers te ontmoeten", was een van de vele reacties. Mantelzorgers zijn mensen zoals u en ik, die uit persoonlijke betrokkenheid zorgen voor bijvoorbeeld hun demente partner, hun gehandicapte kind, of een langdurig zieke buurman of collega. Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning wil mantelzorgers op weg helpen om de zorg vol te kunnen blijven houden. Dit doen wij onder andere door het organiseren van bijeenkomsten.

Wilt u ook bijeenkomsten bijwonen van Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning? Schrijft u zich dan bij ons in. Dit kan digitaal via onze website www.welzijnskwartier.nl of telefonisch via de frontoffice 071-4033323.Lezing voor Katwijkse mantelzorgers groot succes!

Op vrijdag 16 februari a.s. organiseerde het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning een lezing voor Katwijkse mantelzorgers onder het genot van een high tea in DSV De Reedery, Gebouw Parledam.

De zaal was uitverkocht en vele mantelzorgers uit Katwijk konden onder het genot van een heerlijke high tea luisteren naar onze spreekster Ineke Ludikhuize. Zij schreef het boek 'Een warme jas' .Voor dit boek sprak ze met mantelzorgers in heel verschillende situaties; met jongeren en ouderen, allemaal mensen die zorgen voor iemand waar ze een warme jas voor willen zijn. In de lezing vertelde ze over wat ze daarvan geleerd heeft.

Er werden vele herkenbare situaties geschetst en onze mantelzorgers genoten zichtbaar om even los te zijn van de zorg en andere mantelzorgers te ontmoeten.

Bent u mantelzorger en wilt u ook bijeenkomsten bijwonen die Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning organiseert? Meldt u zich nu aan op onze website www.welzijnskwartier.nl of via de frontoffice 071-4033323.