Mantelzorg­ondersteuning

Deskundige ondersteuning in de langdurige zorg voor uw naaste.

Bijeenkomsten

Gedurende het gehele jaar organiseert mantelzorgondersteuning bijeenkomsten voor mantelzorgers, zowel informatief of ter ontspanning. Hieronder vindt u alle informatie over de aankomende bijeenkomsten en korte verslagen van bijeenkomsten die reeds hebben plaats gevonden.

Komt u ook naar de "Week van de mantelzorg"?

Het thema dit jaar is 'verras de mantelzorger'. Wij verrassen u voor het eerst dit jaar met vier verschillende activiteiten. U kunt zich aanmelden bij één activiteit naar keuze. Deelname is gratis.

Aanmelden is mogelijk vanaf 1 oktober. Sluitingsdatum is 1 november.
Ingeschreven mantelzorgers ontvangen de uitnodiging per mail of per gewone post. Uiteraard zijn nieuwe mantelzorgers ook van harte welkom. Schrijft u zich dan even bij ons in. Dit kan digitaal via de website www.welzijnskwartier.nl.

Hierbij de link indien u zich digitaal wilt aanmelden:
https://welzijnskwartier.nl/activiteiten/…

Of bel naar de frontoffice op 071-4033323.

Voor al onze activiteiten geldt vol=vol.
Dus wacht niet te lang met aanmelden.

Wij kijken uit naar deze week en verheugen ons op uw komst.
Team Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning.======================================================


Pop up spreekuur

Vanuit het team Advies & Ondersteuning zijn wij vorig gestart met het Pop Up spreekuur. Met dit spreekuur willen wij één keer per 2 maanden zichtbaar zijn in de wijk (naast onze reguliere spreekuren). Zijn er vragen over vrijwilligerswerk, mantelzorg, We Helpen, Team Sociale Ondersteuning, activiteiten/dienstverlening Welzijnskwartier, wij beantwoorden ze graag.

Tenslotte delen wij zakjes koffie of thee uit met daarin een kaartje met onze contactgegevens. Deze giveaways zijn gesponsord door Albert Heijn Zeilmakerstraat en ingepakt door Centraal. Waarvoor onze hartelijke dank.

Waar en wanneer kunt u ons tegenkomen?

Zaterdag 27 oktober van 10.00-13.00 uur Hoogvliet Valkenburg

Zaterdag 24 november van 10.00 - 13.00 uur LIDL Melkweg Katwijk


update donderdag 30 augustus 13.17 uur

++++++++++++++++++++deze bijeenkomst gaan niet door wegens te weinig aanmeldingenen+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Informatieve mantelzorg carrousel (GAAT NIET DOOR)

Zaterdag 8 september organiseert Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning de eerste mantelzorg carrousel in Katwijk. Hier krijgen mantelzorgers gratis voorlichting over tal van onderwerpen, zoals autisme, dementie, (levens)testament, psychische problemen, niet aangeboren hersenletsel en de Katwijkse ziekte. De carrousel vindt plaats in Tripodia, Hoorneslaan 155 in Katwijk. Inloop vanaf 13.30 uur met koffie of thee. Na afloop rond 16.00 uur serveren wij een hapje en een drankje. Tevens kunt u uw persoonlijke vragen stellen aan de voorlichters.

Mantelzorgers uit Katwijk zijn welkom. U kunt kiezen uit diverse onderwerpen waarover u meer zou willen weten. Er zijn twee informatie rondes.

De eerste ronde start om 14:00 uur met de onderwerpen: uitleg over autisme (MEE), het belang van een (levens)testament (Verhees Notarissen), dementie (Topaz) en omgaan met niet aangeboren hersenletsel (Gemiva)

De tweede ronde start een uur later om 15:00 uur met de onderwerpen: omgaan met psychische problemen (GGZ), het belang van een (levens)testament (Verhees Notarissen), dementie (Topaz),omgaan met niet aangeboren hersenletsel (Gemiva), de Katwijkse ziekte (Marente) en uitleg over autisme (MEE).

Wilt u deelnemen aan de mantelzorg carrousel? Dit kan zowel aan ēēn of twee rondes. Schrijft u zich in voor maandag 3 september via de website www.welzijnskwartier.nl of neem contact op met onze frontoffice op 071-4033323. Ook nieuwe mantelzorgers zijn van harte welkom!

Hierbij de link voor aanmelden via de website

===================================================

Zorgmarkt

Op dinsdag 28 augustus vindt er van 13.00uur tot 21.00 uur een zorgmarkt plaats op het Andreasplein in Katwijk aan Zee. De zorgmarkt heeft als thema vrije tijd en dagbesteding. Deze zorgmarkt is gelijktijdig met de laatste toeristenmarkt van het seizoen.

Waarom een zorgmarkt? Omdat u zich op deze manier kunt oriënteren op een organisatie die bij u past zonder daar een aparte afspraak voor te maken. U loopt gewoon even langs de kraam, stelt uw vragen en maakt zonder drempels kennis met elkaar. In totaal kunt u met 29 organisaties kennis maken.

De zorgmarkt is belangrijk voor iedereen die zorg nodig heeft en iedereen die voor iemand zorgt (mantelzorgers). Dat zorg kunt u in de breedste zin van het woord opvatten. Eigenlijk is de zorgmarkt van belang voor iedereen die iets bijzonders nodig heeft om een dagbesteding te hebben, vrije tijd op een prettige manier door te brengen, te sporten of te recreëren. Op de zorgmarkt kunt u daarom kennis maken met een heel divers aanbod. Zo zijn er verschillende verenigingen voor aangepast sporten, een kinderclub voor hoogbegaafde kinderen, een maatjesproject voor mensen met psychiatrische klachten, georganiseerde huiskamers voor dagbesteding en gezelschap, aangepaste vakanties en hulphonden.

Op de zorgmarkt kunt u ook terecht voor thuiszorg, een notaris, informatie over mentorschap, verslavingsproblemen, maaltijdservice of zelf beleven hoe het is om een bepaalde handicap te hebben bij de stand van Platform Gehandicapten.

Ook aan gezelligheid en entertainment is gedacht:

Elke bezoeker van de zorgmarkt maakt kans op een leuke verassing en krijgt bij entree van de markt een lootje voor het Rad van Fortuin. Elk uur wordt er onder de bezoekers van dat uur twee leuke prijzen verloot; een Rituals pakket, een fijne lunchbon of kaartjes voor de bioscoop.

Mantelzorgers zetten we extra in het zonnetje. Elke mantelzorger uit de gemeente Katwijk of zorgend voor iemand uit de gemeente Katwijk kan op deze dag naar de stand van het Welzijnskwartier komen om een bonnetje te halen vooor een ijsje van Banketbakkerij Krijn Verdoes. Bent u nog niet bekend bij Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning? Dan schrijven we u direct in.

zie hier ons promo filmpjeUpdate: Het was een druk bezocht spreekuur. We hebben weer veel nieuwe mantelzorgers mogen inschrijven en zinvolle gesprekken gevoerd.

Komt u als nieuwe mantelzorger bij ons op de koffie?

Bent u mantelzorger en vindt u steeds niet het moment om zich bij ons in te schrijven? Dan is dit uw kans! Op woensdag 13 juni van 9.30 uur tot 11.30 uur zijn wij met het team van Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning aanwezig bij Brownies & downies, Noordeinde 1a in Katwijk. U kunt u zich dan gratis bij ons inschrijven. Wij bieden u een kopje koffie/thee met een brownie naar keuze aan.

Sociaal werker Annabel Gerritsen legt uit "een inschrijving verplicht je tot niets, maar het biedt je wel een soort van vangnet, de zekerheid dat er mensen voor je zijn wanneer je het nodig hebt. Zelfs als je nu nog geen behoefte hebt aan steun, is het goed om je in te schrijven. De gemeente krijgt dan namelijk een beter beeld van hoeveel mantelzorgers er zijn en daarmee komt er ook meer aandacht en ondersteuning voor de mantelzorger."

====================================================

Druk bezochte Warme mantel XL voor mantelzorgers

Afgelopen donderdag 12 april, organiseerde het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning de warme mantel XL in het Clubgebouw van muziekvereniging DVS. Binnen een aantal dagen was inschrijven al niet meer mogelijk vanwege de vele enthousiaste aanmeldingen van mantelzorgers. Kortom een drukke en gezellige bijeenkomst.

Tijdens de warme mantel XL konden mantelzorgers even ontspannen en kiezen uit verschillende workshops. Naast servies schilderen, cupcakes decoreren, uw nagels en handen laten verzorgen en werken met emaille was er dit jaar ook speciaal aan de mannelijke mantelzorgers gedacht met een workshop visroken. Rond het middaguur werd er een broodje geserveerd met een kopje soep. De middag werd afgesloten met een drankje en een zelf gerookt vishapje.

"Wat fijn om even iets voor mezelf te doen en andere mantelzorgers te ontmoeten", was een van de vele reacties. Mantelzorgers zijn mensen zoals u en ik, die uit persoonlijke betrokkenheid zorgen voor bijvoorbeeld hun demente partner, hun gehandicapte kind, of een langdurig zieke buurman of collega. Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning wil mantelzorgers op weg helpen om de zorg vol te kunnen blijven houden. Dit doen wij onder andere door het organiseren van bijeenkomsten.

Wilt u ook bijeenkomsten bijwonen van Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning? Schrijft u zich dan bij ons in. Dit kan digitaal via onze website www.welzijnskwartier.nl of telefonisch via de frontoffice 071-4033323.Lezing voor Katwijkse mantelzorgers groot succes!

Op vrijdag 16 februari a.s. organiseerde het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning een lezing voor Katwijkse mantelzorgers onder het genot van een high tea in DSV De Reedery, Gebouw Parledam.

De zaal was uitverkocht en vele mantelzorgers uit Katwijk konden onder het genot van een heerlijke high tea luisteren naar onze spreekster Ineke Ludikhuize. Zij schreef het boek 'Een warme jas' .Voor dit boek sprak ze met mantelzorgers in heel verschillende situaties; met jongeren en ouderen, allemaal mensen die zorgen voor iemand waar ze een warme jas voor willen zijn. In de lezing vertelde ze over wat ze daarvan geleerd heeft.

Er werden vele herkenbare situaties geschetst en onze mantelzorgers genoten zichtbaar om even los te zijn van de zorg en andere mantelzorgers te ontmoeten.

Bent u mantelzorger en wilt u ook bijeenkomsten bijwonen die Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning organiseert? Meldt u zich nu aan op onze website www.welzijnskwartier.nl of via de frontoffice 071-4033323.