Alzheimercafé Katwijk weer elke 2e woensdag in de Zwanenburg

Goede voorlichting en contact met lotgenoten helpt

Na 1,5 jaar op de radio te zijn geweest, is het Alzheimercafé weer terug op haar oude stek, in het Huis van de Buurt Zwanenburg in Katwijk aan Zee. Aan het woord is Corrie van Dijk van Topaz, één van de organisatoren van het café.

“Het is fijn dat we weer gewoon bij elkaar kunnen komen”, vertelt Corrie. “We waren natuurlijk blij met het aanbod van RTV Katwijk dat we onze maandelijkse bijeenkomsten via de radio mochten uitzenden, maar je mist hierdoor wel de interactie met de deelnemers. En die is juist zo belangrijk. Iedereen met vragen of ervaringen rondom dementie is van harte welkom op onze maandelijkse ontmoetingsbijeenkomsten".

“Het Alzheimercafé is de ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun partner, kinderen, familie, buren en vrienden. We behandelen elke maand een ander thema. Op 10 november is dit het onderwerp medicatie. We gaan in op vragen als ‘welke medicatie wordt er gebruikt bij dementie en wat is de werking?, Kunnen er bijwerkingen zijn en wat is er mogelijk met medicatie?, en welke invloed kan medicatie op het gedrag hebben? Een deskundige geeft uitleg.”

“We organiseren al ruim 10 jaar het Alzheimercafé in Katwijk en weten hoe belangrijk het is om te kunnen praten over dementie en onder lotgenoten te zijn. Zowel mensen met dementie als hun mantelzorgers weten ons te vinden. We zijn altijd aanwezig met diverse hulpverleners en er is ruimte voor individuele vragen. Met elkaar weten we heel veel van het onderwerp en proberen we de bezoekers zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen. Dementie is voor veel mensen nog steeds een moeilijk onderwerp om over te praten. Het is vaak omgeven met schaamte en angst en dat maakt het ziekteproces nog zwaarder. Goede voorlichting en contact met lotgenoten helpt.”

Geen coronapas
“Deelname is mogelijk zonder coronapas. Dit is niet verplicht voor buurthuizen. We hebben een ruime opstelling, waardoor iedereen die graag nog 1,5 meter afstand bewaart, hierop kan rekenen.”

Het Alzheimercafé Katwijk is elke 2e woensdag van de maand. Start programma 19.30 -21.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur. In het Huis van de Buurt Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62 te Katwijk Aan Zee. Aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis.

Het Alzheimer Café Katwijk is een samenwerkingsverband tussen Curadomi, DSV, Buurtzorg Katwijk, Topaz, Welzijnskwartier, Marente en Alzheimer Nederland. Voor meer informatie, bel Corrie van Dijk, 071 – 40 56 111