Rijnsburgse ondernemers leren samen over impact van dementie

Op woensdag 28 juni volgden mensen die werkzaam zijn bij Albert Heijn, The Readshop, De Regiobank en Keurslagerij de Mooij in winkelcentrum De Hoftuin Rijnsburg de training ‘GOED omgaan met dementie’.

Tijdens de training die door Welzijnskwartier werd georganiseerd in de Burgt, leerden de deelnemers signalen en gevolgen van dementie te herkennen. Daarnaast werd geoefend met verschillende praktijksituaties om op een respectvolle manier om te gaan met klanten met dementie. Hierdoor leerden zij ook wat mensen met dementie nog wel kunnen en wat kan bijdragen om dat zo lang mogelijk in stand te houden. 

 “In het voorjaar was sociaal werker Margreet Gillebaart van Welzijnskwartier bij ons ondernemersoverleg  te gast om te vertellen hoe belangrijk het is dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen aan de samenleving. En wat wij daar als ondernemers in de Hoftuin aan bij kunnen dragen. Haar verhaal raakte mij,” aldus een van de deelnemende ondernemers.  “Wij merken in onze winkel ook dat steeds meer van onze trouwe klanten te maken krijgen met geheugenproblemen. Dat leidt soms best wel eens tot lastige situaties voor deze klanten en onszelf. Waarbij we niet altijd weten waar we goed aan doen. Ik vind het daarom ontzettend belangrijk om te leren hoe we mensen met dementie op een goede manier tegemoet treden en waar nodig kunnen helpen. Door de training kreeg ik nog meer door wat voor impact dementie op iemand heeft. Als ondernemer kunnen we met begrip en kennis van dementie er het nodige aan doen om hen veilig en vertrouwd te laten voelen bij ons. Hierdoor kunnen ze zo lang mogelijk zelf hun boodschappen blijven doen. Wat betekent dat ze er op uit kunnen, mensen durven te ontmoeten in de winkels en zodoende niet onnodig vereenzamen.”

Wethouder Jacco Knape volgde het laatste gedeelte van de training en bedankte na afloop de deelnemers voor hun inzet; “Mooi om te zien hoe jullie geraakt zijn door deze training en gemotiveerd zijn om samen met jullie medewerkers hier verder mee aan de slag te gaan. Straal dat vooral uit in je directe omgeving. Zo krijgen werken we stapsgewijs aan een dementievriendelijke samenleving.”

De training werd verzorgd door Samendementievriendelijk een initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS. Op www.samendementievriendelijk.nl kan iedereen gratis online korte trainingen volgen om meer te leren over dementie. Bij voldoende belangstelling organiseert Welzijnskwartier een nieuwe training voor ondernemers in de gemeente Katwijk. Wilt u daar meer over weten? Mail dan naar: margreetgillebaart@welzijnskwartier.nl

Doe Mee Festival - 9 september

Op zaterdag 9 september (10.00-16.00) is het marktplein naast het zwembad het epicentrum voor kunst, cultuur en sport. In samenwerking met verschillende organisaties kan je meedoen aan allerlei leuk activiteiten, workshops en proef je aan het rijke vrijwilligersleven in gemeente Katwijk.

Doe Mee in Katwijk

Doe Mee Weken 2021