Berenjacht

Door de maatregelen rondom het coronavirus is het meeste vrijwilligerswerk stil komen te liggen. Verenigingen zijn gesloten, zorginstellingen laten geen bezoek meer toe en evenementen zijn gecanceld. Maar we zien ook veel mooie initiatieven ontstaan voor mensen die aan huis gebonden zijn. Iedere week zetten we een initiatief in de spotlights. Deze keer: Berenjacht Katwijk Rijnsburg Valkenburg.

In heel Nederland zijn kinderen op berenjacht. Het initiatief is overgewaaid uit Australië naar aanleiding van het boek 'wij gaan op berenjacht' van Micheal Rosen. Ook in gemeente Katwijk is dit omarmt, op de Facebookpagina Berenjacht Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg zh. zijn al 1678 beren aangemeld! Niet alleen bij bewoners maar ook de Brandweer, Bibliotheek en Politie doen mee.

Hoe werkt het? Het is heel simpel. Zet een (knuffel)beer bij een raam of in de tuin zodat die vanaf de straatkant gezien kan worden. Meld je aan via dit formulier, aan zodat de 'beren jagers' weten waar ze kunnen zoeken.

Voor de ouders met kinderen, kijk op Google Maps kaart waar bij jouw in de buurt veel beren te zien zijn. Loop met je kind een blokje om en laat hem of haar beren spotten! Houd wel voldoende afstand, het is leuk voor een ouder met een kind(eren) uiteraard geen groepen. De beren kunnen dan afgestreept worden op de beren afstreepkaart, maar in de facebookpagina zijn ook andere moeilijkere opdrachten en bedank kaartjes te vinden.

De berenjacht is niet alleen leuk voor de kinderen. Er ontstaat ook regelmatig interactie tussen de kinderen en de beren eigenaren. Een praatje in de tuin zit er nu helaas niet in, maar ook even naar elkaar zwaaien als wederzijdse waardering maakt deze 'quarantaine dagen' een stukje vrolijker.

<iframe style="width: 500px; height: 281px;" src="//player.vimeo.com/video/405739127" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>