Basisscholen regio Duin & Bollenstreek enthousiast over het eerste jaar YoLo-trainingen

 

Steeds meer gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en in Het Groene Hart willen YoLo-trainingen voor hun basisschooljeugd. Door YoLo krijgt ieder jong schoolkind ‘the tools for life’ en ontwikkelt een sterke basis voor later. Bij YoLo ondersteunen we kinderen via judo oefeningen die de groepsdynamiek bevorderen en een veilig pedagogisch klimaat creëren. De training is vernoemd naar de ontwikkelaar Yos Lotens (sportpedagoog en judoleraar) en sluit naadloos aan bij bestaande programma’s zoals Kanjertraining, Rots en Water, KIVA en het Gezonde School-certificaat.

80 YoLo-klassen in 2020-2021
10 scholen en ruim 80 groepen hebben de YoLo-training al gevolgd. Vanuit een eigen schoolbijdrage of subsidie vanuit de NPO-gelden en een onmisbare ondersteuning door regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid wordt de training gefinancierd. Wekelijks krijgt Welzijnskwartier nieuwe aanvragen en ziet kansen voor uitbreiding.

Tools voor gezond gedrag met een leuke beloning
Peter Kruit (Welzijnskwartier): ”Met vier tot zes trainingen van dit psycho-fysieke programma wordt met veel plezier en fysieke inzet een groot beroep gedaan op de ontwikkeling van o.a. motoriek, samenwerking, respect, weerbaarheid, doorzettingsvermogen, (zelf)vertrouwen, (zelf)beheersing en geduld. Deze waardevolle eigenschappen worden bovendien in de klas behandeld met o.a. een werkboekje met praat-en kleurplaten. Kinderen ontwikkelen daarmee spelenderwijs tools voor gezond gedrag, een gezonde leefstijl en een moreel kompas. Ze worden actief aangezet om het geleerde in het dagelijks leven in praktijk te brengen, hetgeen o.a. wordt beloond met polsbandjes en een certificaat. Twee jaar geleden toen we startten met YoLo zochten we naar een passende subsidiepartner. Al snel werd duidelijk dat er maar 1 logische partner was voor het aanvragen van de subsidie, namelijk Stichting Zorg en Zekerheid. ”. 

Ambitie voor de toekomst
Welzijnskwartier wil groeien met dit mooie programma naar andere gemeenten. Het plan is om ook vakleerkrachten bewegingsonderwijs bij te scholen tot YoLo-trainers, zodat het programma verder in de regio kan worden uitgerold en zo nog meer scholen en kinderen de training kunnen volgen.

Samenwerking Zorg en Zekerheid
Zorg en Zekerheid heeft een missie: samen zo gezond mogelijk door het leven gaan. Daarom  stimuleert en financiert de regionale zorgverzekeraar initiatieven die bijdragen aan een gezonde samenleving. Yolo is een mooi voorbeeld van zo’n initiatief waarbij kinderen actief bewegend leren om sociaal emotionele vaardigheden te herkennen, doorvoelen en trainen.