Het 'Rookvrije Wijk'-project in Stappers

In Stappers zijn we actief bezig met het 'Rookvrije Wijk'-project, wat we elke woensdag uitvoeren in de wijken Koestal, Het Witte Hek en Cleijn Duijn. Het hoofddoel van dit project is het creëren van rookvrije wijken, waar rookgedrag niet langer genormailiseert wordt en waar bewustwording over de schadelijkheid van roken wordt vergroot.

We proberen dit te bereiken door middel van straatgesprekken, waardoor we meer inzicht krijgen in het rookgedrag van mensen en waarbij we kunnen helpen en doorverwijzen naar ondersteunende diensten voor degenen die willen stoppen. Op woensdagen staan we altijd open voor vragen of een informeel gesprek bij ons in Stappers (Louise de Colignylaan 7, Katwijk). 

Daarnaast organiseren we regelmatig activiteiten gericht op stoppen met roken. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een activiteit gehouden over roken en vapen voor een jongerengroep, waarbij we het 'Over de Streep'-spel hebben gespeeld. Dit heeft geleid tot meer bewustzijn onder de jongeren en tot het gezamenlijk besluit van de jongerengroep om een week lang te stoppen met roken. 

Ons team bestaat uit Sanne Alblas (Sociaal Werker Cultuur & Ontmoeten), Hannah Bouman (Sociaal Werker Cultuur), stagiaires, Carola (projectleider vanuit de GGD) en onze recentelijk toegevoegde rookcoach. Als je twijfelt over het stoppen met roken en niet weet waar je moet beginnen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We kunnen ondersteuning bieden bij het stoppen met roken, tips en adviezen geven en indien nodig doorverwijzen naar de rookcoach, die veel verstand heeft in het begeleiden van mensen bij het stoppen met roken via gesprekken en hulpmiddelen.