Start week van Eenzaamheid in Katwijk

De jaarlijkse Nationale Week tegen Eenzaamheid valt van 1 tot en met 8 oktober 2019. In de gemeente Katwijk wordt op allerlei manieren aandacht aan deze week gegeven. ‘Is dat nou nodig, zo’n themaweek?!’ denkt u misschien. Helaas wel. Zélfs in ons gezellige Katwijk. Want eenzaamheid komt overal voor. Terwijl er weinig over wordt gesproken.

Voelsprieten

Tijdens deze speciale week stimuleren Welzijnskwartier en samenwerkingspartners (waar onder de gemeente Katwijk) - niet alleen elkaar -, maar iedereen om ook buiten deze week de voelsprieten meer uit te zetten. Want misschien heeft u wel een eenzaam iemand als buurman, collega, of leerling, zonder dat u het ooit heeft gemerkt.

Wat is eenzaam?
Eenzaamheid blijft namelijk vaak verborgen. Je ziet het meestal niet aan de buitenkant, en mensen geven niet graag toe dat ze eenzaam zijn. Natuurlijk is het niet erg om even alleen te zijn. Maar eenzaamheid wordt problematisch, als het gevoel van buitengesloten te zijn te lang duurt en iemand belemmert in het dagelijks leven. En dat is waar ú het verschil kunt maken!

Klein gebaar, groot verschil
Iedereen kan iets doen tegen de eenzaamheid van iemand anders. Een klein gebaar heeft vaak al een positief effect op iemands leven. Maak een praatje over het weer, zet de vuilnisbak buiten of doe een boodschapje. Kortom: laat gewoon zien dat u er bent voor de ander. Dat doet al zoveel goed. Wacht niet tot iemand om hulp vraagt; dat is vaak een te hoge drempel. Stap juist zelf af op iemand waarvan u denk dat hij weinig sociale contacten heeft.

Haak aan
U kunt natuurlijk ook aanhaken bij de verschillende activiteiten die wij organiseren. Welzijnskwartier en haar partners hebben jaarrond gezellige, informatieve en ondersteunende bijeenkomsten waar iedereen van harte welkom is. De Week tegen Eenzaamheid is dé gelegenheid om hiermee kennis te maken. U bent van harte welkom. Als vrijwilliger, als deelnemer of om gewoon even te snuffelen.

Kom erbij en doe mee!
Er valt van alles te beleven in Katwijk tijdens de Week van de Eenzaamheid. Wij hebben een speciaal programma, met voor elk wat wils. Neem plaats op een van onze wijkterrasjes en vertel ons wat er leeft, of bezoek de interessante tentoonstelling. Schuif aan bij de eettafel in uw eigen wijk, of klets mee op het praatbankje. Supergezellig en een prachtige manier om met elkaar eenzaamheid in gemeente Katwijk aan te pakken. Bekijk het aanbod hieronder en doe mee.