Wat betekent de nieuwe wet WBTR voor jouw organisatie?

Wat betekent de nieuwe wet WBTR voor jouw organisatie? 

Op 1 juli moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR).  
Ben jij bestuurslid van een vereniging of stichting in Katwijk? Zorg dan dat jouw vereniging of stichting vanaf 1 juli voldoet aan deze wet.  


De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. De wet geldt voor alle besturen, groot en klein. Op 1 juli 2021 moet je eraan voldoen. Het is belangrijk, want niet voldoen aan de WBTR kan gevolgen hebben voor bestuursleden persoonlijk.  
 
Belangrijk is dat een bestuur met elkaar bespreekt wat ‘integer besturen’ inhoudt en hoe je daar vervolgens met elkaar afspraken over vastlegt. Ook is het van belang om kritisch te kijken of het nodig is om als vereniging of stichting verdere stappen te ondernemen. Ga tijdig aan de slag en zorg dat bestuur en toezicht op orde zijn.  

Checklist 
NOV heeft een checklist voor besturen gemaakt om te zien waaraan zij moeten voldoen binnen de nieuwe wet. Bekijk de checklist. 


Stappenplan 
IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen) heeft een WBTR-stappenplan ontwikkeld. Dit online stappenplan geeft informatie over de nieuwe verplichtingen en biedt de mogelijkheid vast te leggen hoe de vereniging/stichting hieraan voldoet. Ook is er een juridische helpdesk. 
 
Kosten stappenplan  
Voor gebruik van het stappenplan moet je betalen. Als je met je vereniging of stichting bij een koepelorganisatie hoort (NOC-NSF, KNVB, Scouting, KNMO, Zonnebloem, Provinciaal erfgoed, enz.) dan zijn er twee mogelijkheden: 

  1. De koepel heeft iets geregeld voor de eigen organisaties. Heb je van je koepel nog niets gehoord, vraag er dan naar. Dat scheelt je geld en tijd. 

  1. Welzijnskwartier is lid van NOV en kan daarom voor haar achterban 50% korting krijgen op het gebruik van het stappenplan. Je betaalt dan € 120,-. Met deze kortingscode kun je je inschrijven voor deelname aan het stappenplan. 

 
Webinars 
In aanloop naar 1 juli 2021 organiseer WBTR.nl heel veel webinars met als doel bekendheid te geven aan de nieuwe wet en aan de mogelijkheden voor verenigingen eraan te voldoen. In 45 minuten krijgen deelnemers inzicht in de gevolgen van de nieuwe wet. Deelname aan de webinars is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Er zijn verschillende data waarop de webinars plaatsvinden. Data en aanmelden via deze link 
 

Heb je nog vragen, neem dan contact op met Welzijnskwartier vrijwilligers@welzijnskwartier.nl  

 

 

 

Ben je op zoek naar een tijdelijk vrijwilligerwerk?

Het platform Doe Mee in Katwijk geeft je een overzicht aan beschikbaar vrijwilligerswerk. Wil je liever iets langsdurigs om iets blijvends op te bouwen? Dat kan ook. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste plek.

Doe Mee in Katwijk