Mooie ontmoetingen #3 Praktisch Maatje

Er zijn duizenden ontmoetingen tussen mensen. Blije, verdrietige, snelle, vurige, boze, ingewikkelde, frustrerende en spetterende ontmoetingen. Ze horen er allemaal bij in een mensenleven. Veel ontmoetingen passeren gewoon. Dat is jammer, want ontmoetingen kunnen zo mooi zijn en een stukje eenzaamheid voorkomen. Daarom staan we in deze serie stil bij wat een ontmoeting met mensen kan doen. Deze keer de ontmoeting tussen een jongere en oudere en hoe dat allemaal zo kwam..

Annemarij Blees is 18 jaar jong wanneer Corona toeslaat en zij niet meer naar school kan. Online les volgen kan wel, maar het hoeft niet van school. Haar motivatie laat haar een beetje in de steek; ze ligt wat langer op bed en weet zich niet echt raad met die plotselinge ‘vrije tijd’. Zoals ze zelf zegt: “Ik wilde echt iets doen, want ik miste een doel en een bezigheid, maar ik wist ook niet goed hoe ik dat in een andere vorm kon vinden.”

Haar moeder ziet dit met lede ogen aan en neemt contact op met Corine Hoek van Welzijnskwartier, die zij kent. Annemarij is gek van dieren, dus haar moeder vraagt aan Corine of zij misschien iets voor haar weet? Misschien een hond uitlaten voor iemand? “Corine legt al snel een lijntje met haar buurvrouw, Ina van der Bent. Want zij heeft een hondje waarmee ze niet zo lang mee kan wandelen. Ik ben hartstikke blij dat ik Jippy kan uitlaten voor haar! Ik doe het heel graag elke dag en ik ga nooit met tegenzin.” Ina kijkt glunderend toe; ook zij is helemaal blij met de hulp en het gezelschap van Annemarij. “Ik ben heel blij met Annemarij; voor Jip is het fantastisch dat hij zijn langere wandelingen met haar kan maken. Voor mij betekent Annemarij veel; zij is mijn contact naar buiten toe. Zij is natuurlijk heel jong en dat praten met haar doet me herinneren aan mijn jaren waarbij ik jonge studenten begeleidde. Ik geniet daar heel erg van!”

Annemarij en Ina drinken nadat Jip is uitgelaten altijd nog even een kopje thee samen. Ze genieten van elkaars gezelschap. “We praten over van alles; Corona, kerkelijke zaken, school en over honden natuurlijk”, vertelt Annemarij. Ina vindt vooral dat het, in deze tijd waarin je veel narigheid meekrijgt, heel bijzonder is om met een ‘serieuze jongere’ te maken te hebben. “Annemarij is heel gedreven en ze weet wat ze wil. Dat ze dit al op deze leeftijd weet, vind ik heel mooi om te zien.”

Annemarij en Ina doen allebei een oproepje: “Hou je van honden? En heb je zin om iets voor iemand anders te betekenen? Ga dan vrijwilligerswerk doen! En ben je ouder en kun je je hondje niet zo lang uitlaten? Neem dan contact op met Welzijnskwartier! Er zijn altijd vrijwilligers nodig. En er zijn ook al vrijwilligers die graag honden uitlaten!”

Meisje en vrouw op bankje met hondje op schoot