De jarenlange wens naar een nieuw skatepark bij Scum gaat in vervulling

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.

Yesss, een groep jongeren en ouders krijgt het voor elkaar

Begin 2023 krijgt Katwijk een spiksplinternieuwe skatebaan. Het wordt een van de vetste urban sportparken van Nederland. De afgelopen anderhalf jaar heeft een groep inwoners uit deze ‘cultscene’ het plan uit de grond gestampt. En er overal de handen voor op elkaar gekregen. Welzijnskwartier hielp mee met het verbinden van partijen. 

Wie kent ‘m niet: de skatebaan bij Scum. Misschien heb je er zelf geskatet, gestept of ge-BMX’t. Of heb je pleisters geplakt als je kind daar weer met een geschaafde knie vandaan kwam. Of heb je gewoon aan de kant genoten van die mooie grote en kleine stunts. De skatebaan is een begrip, voor meerdere generaties. De huidige gebruikers zijn de kinderen van de oude gebruikers. Niet raar dus, dat deze twee generaties elkaar vonden tijdens de lockdown in 2020 in hun ideeën voor een nieuw skatepark. De huidige skatebaan is verouderd en toe aan vervanging. 

Gelijkwaardig en nooit gedoe 
Jack (25 jaar): “Door dat grove asfalt en die die gaten, kun je er nog net met je fietsje overheen, maar met skates aan is het vragen om ongelukken.” Eveline van Rhijn vult aan: “De ene helft van mijn tweeling is handig met een skateboard, de andere helft met skaten. Als we met ouders langs de kant stonden, zagen we dat het zo niet langer kon. Steeds meer jeugd haakte af of ging naar andere parken. Superjammer, want juist op de skatebaan komen kinderen en jongvolwassenen samen. De ouderen helpen de jongeren, maar iedereen voelt zich gelijkwaardig. Er is nooit gedoe. Dat zie je bij geen enkele andere sport zo sterk.” 

Place-to-be 
Ook vader Patrick Chen is enthousiast over de cultuur op de skatebaan. Patrick: “Je maakt er vrienden voor het leven. Zelf zie ik nog steeds mijn BMX-makkers van vroeger. Dat gun ik mijn zoon ook. Maar dan moet de skatebaan wel de place-to-be blijven. En dat gaat met het nieuwe urban sportpark lukken. Sterker, door uitbreiding van het huidige skatepark is er ruimte voor nieuwe sporten als freerun, calisthenics, bootcamp.” 

Er moet dus een nieuw skatepark komen, vindt deze groep inwoners die een mooie afvaardiging vormt van heel veel Kattukers die hetzelfde willen. Maar waar begin je met zo’n project? Roy (29 jaar), de nestor onder de huidige BMX’ers, zag het nieuwe park meteen voor zich. “Als je kinderen, jongeren, beginners en toppers wil boeien, moet je kijken naar banen die er toe doen. In Eindhoven, Nijmegen en Antwerpen hebben ze samen met gebruikers de nieuwe standaard neergelegd. Mede op basis daarvan hebben we schetsen laten maken door een skatebaanbouwer.” 

“Oeps, zo’n park kost een half miljoen en meer” 
“En toen werd het opeens serieus”, vertelt moeder Arjan Stegeman. “Om het allemaal echt te realiseren, moet je draagvlak creëren en de gemeente mee krijgen. De gunningsfactor bij zowel inwoners als lokale ondernemers hadden we eigenlijk meteen al. Zo was het bijvoorbeeld geen probleem om helpende handen, maar ook zand, graafmachines en dat soort dingen te krijgen voor de nieuwe BMX-dirt-baan. Geld en projectontwikkeling is een ander verhaal. Om goed beslagen het gesprek met de gemeente aan te gaan, hadden we professionele ondersteuning nodig. Die kregen we van Welzijnskwartier.” 

De jongeren presenteerden aan de wethouder 
Binnen no-time zaten Jarno (20 jaar) en zijn vrienden aan tafel bij de wethouder en mochten ze ‘pitchen’ in de gemeenteraad. “Dat bleek een slimme zet, want wie kan het verhaal beter vertellen dan wij gebruikers. Ondertussen hadden we met de groep ook al een projectplan gemaakt dat perfect aansloot op een aantal andere beleidsterreinen van de gemeente. Wij willen namelijk een veilige ontmoetingsplek waar je met veel fun kunt sporten. En daarnaast kun je het park ook gebruiken voor gave evenementen en het ontwikkelen van toptalent.” 

“De inzet van de jongeren was zeker een goede zet”, beaamt Evaline Bender, projectleider vanuit de gemeente. “Je zag dat het plan snel werd omarmd. Het nieuwe skatepark is een perfect voorbeeld van een burgerinitiatief dat kansrijk is. De groep is enthousiast en capabel en klopte op het juiste moment, met het juiste plan en met een enorm draagvlak bij ons aan. We zagen dat de rollen in de groep goed verdeeld waren. De een kan een projectplan schrijven, de ander kent Instagram op haar duimpje en een derde mobiliseert lokale ondernemers en sponsors. Bovendien waren er jongeren betrokken die precies wisten wat ze wilden. Dit is een gouden combinatie. Zeker als een partij als Welzijnskwartier meedoet, weet je als gemeente dat het niet zomaar een ideetje is, maar dat het gaat om een duurzame oplossing voor wat Katwijk nodig heeft.” 

De ontwikkeling van het nieuwe Urban Sportpark Katwijk is ontstaan uit een burgerinitiatief. Welzijnskwartier ondersteunt dit soort initiatieven met kennis, mensen en een enorm netwerk van partners. Welzijnskwartier weet waar en hoe je financiële middelen kunt aanvragen, verbindt de juiste organisaties aan het initiatief en houdt alle betrokkenen enthousiast en bij de les.  

Heb je ook een goed idee en wil je sparren? Neem contact met ons op!