Creativiteit als middel voor vriendschap

Vriendschappen smeden in een Creatief Atelier

“Wil jij nog thee of liever een sappie, vraagt Mila vrolijk aan haar 19-jarige buurvrouw die naast haar ijverig bezig is met zoeken van plaatjes voor haar kunstcollage. “Mooi wordt dat trouwens zeg, waar je mee bezig bent”, zegt ze terwijl ze ondertussen naar het keukentje loopt om daar wat in te schenken voor iedereen die op deze avond in het creatief atelier aanwezig is. “Doe mij maar sap hoor, lekker”, antwoordt haar buurvrouw opgewekt om vervolgens weer verder te gaan met het zoeken van geschikte plaatjes.

Zomaar even een kort gesprekje tussen twee jongvolwassenen die illustreert hoe gemoedelijk het er aan toegaat in het Creatief Atelier in Rijnsburg; een plek waar jongvolwassen elkaar tweewekelijks kunnen ontmoeten en onder begeleiding werken aan een kunstproject.

“Het is niet voor alle jongvolwassenen weggelegd om makkelijk contact te leggen met leeftijdgenoten en een sociaal netwerk op te bouwen. Om diverse redenen kunnen er belemmeringen zijn om dat sociale netwerk op te bouwen. En daar wilden we heel graag vanuit onze organisaties wat in betekenen”, vertelt Margreet Gillebaart die als sociaal werker actief is bij Welzijnskwartier en dit project in het voorjaar heeft opgestart samen met Anita Meijer, locatiemanager van wijkcentrum Centraal van Gemiva/Het Raamwerk.

“Super dat we in contact kwamen met een enthousiaste inwoonster van Rijnsburg die hier heel graag aan wilde meewerken en zelf in het dagelijks leven actief is als kunsteducator. Twee vliegen in een klap!”, vult Anita enthousiast aan.

“Ik was superblij met de vraag van Anita en Margreet om met elkaar na te denken over wat we voor deze jongvolwassenen kunnen betekenen. Gemiva/Het Raamwerk heeft een fijne ruimte in Rijnsburg beschikbaar die we in de avond hiervoor gebruiken. Ik heb de afgelopen maanden gezien wat het met de deelnemers doet om met elkaar in een prettige omgeving aan iets creatiefs te werken. Het gezamenlijk verkennen van creatieve technieken vergroot hun zelfvertrouwen. Verborgen talenten komen naar boven en het meest belangrijke: er ontstaan onderling leuke contacten.”

“Iedereen begrijpt elkaar hier, het atelier voelt echt als een ‘safe space’, ‘’we kunnen echt overal over praten“, laten de deelnemers in een persoonlijke reactie weten. “We zijn nu zover om samen met Melanie aan een gezamenlijk kunstproject te werken wat 2024 aan de buitenwereld gepresenteerd zal worden op een Koffie en Kunstochtend in Rijnsburg.”

Op dit moment zijn geen nieuwe aanmeldingen meer mogelijk, maar wil je meer weten over dit project? Mail dan even naar; margreetgillebaart@welzijnskwartier.nl

 

Foto van Margreet Gillebaart

Margreet Gillebaart

Sociaal Werker - Ontmoeten

Week van de Toegankelijkheid

Iedereen moet mee kunnen doen! Toch gaat dat niet altijd even soepel. Steeds meer organisaties, verenigingen en bedrijven zetten zich in voor een inclusieve samenleving. Deze week (2 oktober - 7 oktober) is het week van de toegankelijkheid waar we even extra stil staan bij wat mooie initiatieven. Het creatief atelier verdiend wat ons betreft een 10. Houd onze social media deze week in de gaten voor andere mooie initiatieven.

Hulp oude mevrouw in rolstoel