Koffie+ Rijnsburg biedt ouderen een gezellig onderkomen

Rijnsburg heeft er een nieuwe ontmoetingsplek voor ouderen bij; elke maandagochtend heerst er een gezellige sfeer in de trouwzaal van de Burgt. Dan staan tussen 10.00 en 13.00 uur de deuren open voor een zogenaamde Koffie+ ochtend die door sociaal werkers van Welzijnskwartier wordt georganiseerd.

“De meeste ouderen zijn prima in staat om zelf te investeren in een sociaal netwerk, deze te onderhouden en deel te nemen aan (activiteiten in) de samenleving. Maar er is ook een flinke groep die dat om verschillende redenen niet kan en daarbij belemmeringen ervaart. Als sociaal werker kom ik veel in aanraking met ouderen die het moeilijk vinden om (weer) onder de mensen te komen. Een afnemende gezondheid kan daarbij in de weg staan, bijvoorbeeld een geheugen wat steeds meer hapert, moeite hebben om iets te horen of goed te kunnen zien. Veelal zijn mensen dan bang om iets ‘fouts’ te doen, trekken zich terug, waardoor gevoelens van eenzaamheid ervaren worden. Maar ook het verlies van een dierbare kan ervoor zorgen, dat je het moeilijk vindt om weer ergens bij aan te sluiten om mensen te ontmoeten.

Voor ouderen die dit herkennen, kan het bezoeken van de Koffie+ ochtenden in de Burgt echt weer een stukje zin geven aan het leven,” vertelt Margreet Gillebaart die als sociaal werker actief is in Rijnsburg en door haar werk veel ouderen ontmoet.

Aansluiten bij interesses en mogelijkheden
“In Katwijk aan Zee draaien met succes al jaren een paar groepen, daar zien we wat het bezoekers doet om elkaar in een kleine setting van maximaal 10 deelnemers te ontmoeten. Het zijn gezellige, gevarieerde ochtenden waar we samen met enthousiaste vrijwilligers veel persoonlijke aandacht aan bezoekers geven. We starten met het gezamenlijk drinken van koffie of thee aan een gezellig gedekte tafel en maken een praatje met elkaar. Daarna kunnen bezoekers vrijblijvend aan verschillende activiteiten mee doen, die aansluiten bij hun interesses en mogelijkheden. Dat kan iets creatiefs zijn, meedoen aan een spel, samen wandelen, of gewoon lekker in het zonnetje zitten. De ochtend wordt afgesloten met een eenvoudige lunch. Al deze activiteiten dragen er aan bij om (weer) wat contacten te leggen; mensen gaan wat voor elkaar betekenen, delen met elkaar waar ze in het dagelijks leven mee te maken hebben. Het gevoel van ergens horen wordt hierdoor versterkt.”

Bijdrage Wijkraad Rijnsburg
“We zijn ontzettend blij dat we nu ook in de Burgt in Rijnsburg een Koffie+ gestart zijn om ouderen een fijne plek te kunnen bieden. Wijkraad Rijnsburg heeft ons hiervoor een mooi bedrag geschonken waarmee we allerlei spullen konden kopen die ten goede komen van ons gevarieerde activiteitenaanbod,” meldt Amber Houwaard enthousiast die als sociaal werker wekelijks op maandagochtend te vinden is in de Burgt.

Keertje kennismaken?
Voor deze ochtenden is geen indicatie nodig. De kosten bedragen €5 per ochtend Wilt u weten of de Koffie+ iets voor u of uw naaste is en wellicht een keertje vrijblijvend komen kennismaken? Neem dan contact op met Amber Houwaard van Welzijnskwartier; telefoon 06-45699155. U kunt haar ook mailen: Amberhouwaard@welzijnskwartier.nl.