Kunstroute door je eigen dorpskern

Afgelopen week hebben de leerlingen van groep 7 uit de gemeente Katwijk vol enthousiasme de vernieuwde en gedigitaliseerde Kunstroute gelopen. 

Puzzeltocht
Dit jaar waren er vijf verschillende routes beschikbaar: Valkenburg, Rijnsburg, Katwijk Noord, Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn. Tijdens deze puzzeltocht verkenden de kinderen hun eigen dorpskern en kwamen ze langs prachtige standbeelden, kunstwerken en bijzondere gebouwen.

Creatieve en leerzame workshops
Naast het wandelen van de route, kregen de leerlingen ook de kans om deel te nemen aan diverse workshops. De Muziekschool Katwijk, Valkenburgs harmonie, het Stringwood ensemble en de Vredeskerk organiseerden muzikale workshops waar de kinderen volop van genoten. Daarnaast waren er spannende theaterworkshops verzorgd door Mimieks theater, en zorgden DC Dance en DWS voor een energieke dansles waarbij de kinderen zich lekker konden uitleven.
Voor de creatievelingen waren er ook volop mogelijkheden tijdens de Kunstroute. Zo konden de kinderen deelnemen aan een workshop emailleren bij Welzijnskwartier en leerden ze bij RTV-Katwijk de basis van radio, film en vloggen. In Rijnsburg leerden de leerlingen zelfs schrijven met een ganzenveer bij het Spinozahuis, terwijl de kinderen uit Katwijk aan Zee deelnamen met een leuke graffiti-workshop.

Er waren ook educatieve workshops. In het Katwijks Museum leerden de kinderen uit Katwijk aan Zee over de geschiedenis van hun eigen dorp, terwijl de leerlingen uit Valkenburg meer te weten kwamen over de rijke geschiedenis van hun eigen plaats. Daarnaast werden de kinderen uit Katwijk aan den Rijn meegenomen op een interessante reis door de geschiedenis van de Dorpskerk.
Ook de Bibliotheek Katwijk droeg bij aan de Kunstroute door twee schrijvers uit te nodigen die de kinderen meenamen in hun verhalen. De leerlingen uit Katwijk Noord en Katwijk aan Zee hebben volop genoten van deze inspirerende ontmoeting.

Groene bonusopdracht
Als kers op de taart hebben de kinderen tijdens de Kunstroute een leuke bonusopdracht uitgevoerd: het verzamelen van zoveel mogelijk afval om er vervolgens een kunstwerk van te maken. Het resultaat was verbluffend met de creatie van enkele indrukwekkende kunstwerken.

Wat was het leukste volgens de kinderen? 
De reacties waren uiteenlopend:
"Het verzamelen van afval."
"Het dansen."
"Het wandelen."
"Het leukste was het Torenmuseum, omdat we het erg interessant vonden."
De Kunstroute in Katwijk was wederom een groot succes, waarbij de kinderen hun eigen dorpskern op een creatieve en educatieve manier hebben ontdekt.