VoorleesExpress Katwijk zoekt nieuwe voorlezers

De VoorleesExpress van stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland zoekt nieuwe voorlezers. Door een uurtje per week bij een gezin voor te lezen, stimuleren vrijwilligers de taalontwikkeling van jonge kinderen. Naast boeken lezen doen de voorlezers taalspelletjes met de kinderen en bezoeken zij de bibliotheek.

Een verhaaltje voor het slapen gaan is voor veel kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Toch is voorlezen niet voor alle kinderen een vast avondritueel. Bijvoorbeeld omdat hun ouders zelf nooit zijn voorgelezen of niet goed weten waarom voorlezen belangrijk is. Daarnaast is voorlezen voor veel laaggeletterde ouders niet vanzelfsprekend. VoorleesExpress Katwijk kan gezinnen hierbij ondersteunen.

Taalontwikkeling
De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 10 jaar. Getrainde vrijwilligers gaan samen met de ouders aan de slag en geven tips en handvatten hoe zij door voorlezen aandacht kunnen besteden aan taal. Petra Jansen (bibliotheek Katwijk): 'Voorlezen is het leukste momentje van de dag. Kinderen voorlezen is een cadeautje. Het is gezellig en kost niets, je geeft een kind een rijk moment. Je komt met je tasje met boeken bij mensen uit jouw buurt even binnen. Het is waardevol, je betekent echt iets voor een gezin. Je krijgt er heel veel voor terug.’

Word voorlezer!
Houd jij van taal en lezen? En heb je wekelijks een uurtje over? Meld je dan aan bij de VoorleesExpress. Voorlezen is flexibel werk en leuk om te doen. En je helpt zo mee de kansen van kinderen vergroten. Na een introductietraining ga je twintig keer voorlezen bij een gezin. Je wordt begeleid door een coördinator van JES en mag interessante trainingen over o.m. interactief voorlezen en meertaligheid volgen.

VoorleesExpress Katwijk
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. De VoorleesExpress wordt in Katwijk uitgevoerd door stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland. JES werkt hiervoor samen met bibliotheek Katwijk, Welzijnskwartier, basisscholen, kinderopvang en de gemeente.

Kijk voor meer informatie op www.jesrijnland.nl of neem contact op met Fariidah van Leeuwen (JES Rijnland), 06 41 952 716 of Petra Jansen (bibliotheek Katwijk), 06 30 805 63.

 

 

  

Foto: Bibliotheek Katwijk