HackShield maakt kinderen online weerbaar

Kinderen leren beter met technologie omgaan

HackShield gaat op 28 maart los in de Duin- en Bollenstreek. Bij deze landelijke actie hoort ook een spel voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud dat hen bewust leert om te gaan met het internet.

Kinderen komen vanaf een jonge leeftijd al snel in aanraking met de online (leef)wereld. Zo maken ze bijvoorbeeld rond hun vierde al gebruik van YouTube Kids, krijgen  rond hun tiende een mobiele telefoon, gaan gamen en posten op sociale media. Tegelijkertijd zijn kinderen zich nauwelijks bewust van de online gevaren die kleven aan het gebruik van het internet. Ook op scholen is er nog niet altijd voldoende aandacht voor digitale veiligheid in lesprogramma’s. Komt bij dat kinderen vrijwel dagelijks persoonlijke gegevens delen, maar niet altijd weten welke gevolgen daar aan verbonden zijn.

Om dit te voorkomen, maakt HackShield kinderen spelenderwijs bewust en weerbaar, door verhaallijnen (Quests) die een actueel cyber-gerelateerd thema belichten. 28 maart start een campagne hiermee in de Duin- en Bollenstreek, op scholen en via Welzijnskwartier. Kinderen leren tijdens het spelen van de HackShield-levels alles over belangrijke onderwerpen, zoals het maken van sterke wachtwoorden, het herkennen van valse linkjes en zo veel meer. Kortom, ze leren online gevaar herkennen en voorkomen. Ook draagt de kennis die zij opdoen bij als stimulans tot het voeren van een gesprek met (groot)ouders over dit soms lastige en ontastbare onderwerp.