Nadine de Koning, niet de winnaar wel ambassadeur Sociaal Werk

Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2022

Op woensdag 18 mei werd tijdens het jaarcongres Sociaal Werk de uitslag van de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar bekend gemaakt. Finalist Nadine De Koning, sociaal werker bij Welzijnskwartier is niet de winnaar van de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar. Wel is zij ambassadeur van sociaal werk t/m mei 2023. En wat zijn we daar samen met alle collega’s en partners van Welzijnskwartier trots op haar.

Sterk drietal kreeg groot aantal publieksstemmen
Redouan El Khayari van Wijkz Den Haag en docent/onderzoeker bij de Haagse Hogeschool won de verkiezing. Samen met Diana Huurnink van Avedan Almelo en de winnaar zal Nadine sociaal werk komend jaar op de kaart zetten. De winnaar werd verkozen op basis van het aantal online publieksstemmen, het aantal stemmen van aanwezigen op het Jaarcongres Sociaal Werk en de bevindingen van de jury. 

Alle drie de kandidaten wisten zelf een grote groep stemmers te mobiliseren. De jury heeft er alle vertrouwen in dat dit sterke drietal het vak met veel daadkracht en enthousiasme zal vertegenwoordigen.

Uit het juryrapport over Nadine
‘Nadine laat zich zien als een bevlogen, betrokken en resultaatgerichte sociaal werker met lef. Zij is sensitief voor vindplekken van sociaal werk. Ze laat zich niet weerhouden om samenwerking te zoeken met partners die een geheel eigen structuur en dynamiek hebben, zoals het onderwijs. Het lukt haar om daar als sociaal werker met preventief oogmerk zichtbaar te zijn en te werken aan minder uitval; een aanval op de kansenongelijkheid. Zij schuwt rauwe thema’s niet en kiest daarbij met creativiteit voor een effectieve aanpak. Noem dat maar shitzooi!’

En nu?
Nadine is erg dankbaar voor alle stemmen en heeft zin om haar plannen voort te zetten.
“Als ambassadeur van sociaal werk wil ik het stoffige imago van sociaal werk aanpakken. Veel mensen denken nog aan een pot koffie en klaverjassende ouderen, maar het is tegenwoordig veel meer dan dat. We moeten dat beeld doorbreken, ook bij studenten, zodat ze enthousiast worden voor dit geweldige vak.’’ Aldus Nadine. Binnenkort zal ze op diverse scholen gastcolleges geven om haar passie over het vak te delen.

Over de verkiezing
Sociaal Werk werkt!, waarin werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn samenwerken, organiseert de jaarlijkse verkiezing om sociaal werk als cruciaal beroep meer bekendheid te geven.
 

Nadine De Koning tijdens de uitreiking met de andere genomineerden