10 februari 2025 - Onze gezonde twijfel #6: "Vrijwilligerswerk? Ja, ik zou eigenlijk moeten, maar hoe dan?" Mariëlle de Mooij
Na jaren in de commerciële wereld stapte ik over naar het sociale domein. Nog steeds heel blij met die keuze! Werken aan mensen hun welzijn is toch iets anders dan verzekeringen verkopen, wat ik trouwens ook leuk vond. 'Mijn' sociaal werkers zijn gewoon net wat meer bezig met de wereld om ons heen dan mijn oude collega's bij de bank. Maar ik krijg maar geen goed antwoord op de vraag: hoe werven we effectief nieuwe vrijwilligers?
Laat ik met een bekentenis beginnen: ik zou eigenlijk vrijwilligerswerk moeten doen.
Serieus. Ik werk in het sociale domein. Dagelijks zie ik hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Maar heel eerlijk dus, ik doe het zelf niet. Niet structureel ten minste. Geen wekelijks koffierondje in het buurthuis, geen bestuursfunctie bij de sportclub en geen ritjes voor Automaatje. Waarom niet? Omdat mijn agenda al uitpuilt. Omdat ik, net als zovveel anderen, na een volle werkdag geen ruimte of puf over heb. En omdat ik ergens ook twijfel...

Verwachten we niet te veel van 'mijn' generatie?
We vliegen van meeting naar kind-ophaal-moment naar sportschool. Onze weekenden zijn heilig: padellen met vrienden, een stedentripje, Netflix-binges om even bij te komen. En dan komt die ene vraag:
"Heb je zin om ook nog wat vrijwilligerswerk te doen?"
Tuurlijk wil ik en de rest van mijn generatie iets goeds doen. Maar waar past het? na de spinningles? Tijdens de vrimibo? Of in de verloren uurtjes die we dachten vrij te houden om eindelijk even niets te moeten?
Schuldgevoel als strategie?
Vrijwilligerswerk is essentieel. Zonder vrijwilligers draait onze maatschappij niet. Maar... zetten wij als maatschappelijke organisaties niet te veel in op het schuldgevoel?
- Zonder jou blijven mensen in eenzaamheid zitten
- Zonder vrijwilligers stort de zorg in
- Hoe moeilijk is het nou om een paar uurtjes te helpen?
Ik snap het. Want we hébben vrijwilligers nodig. Maar is het nog echt vrijwillig als je het gevoel hebt dat je geen nee kunt zeggen? Moeten we mensen blijven pushen, of is het tijd voor een nieuwe aanpak?

Vrijwilligerswerk 3.0: Anders, korter, beter
Misschien moeten we af van dat ouderwertse beeld: de vrijwilligers als iemand die jarenlang, elke week, trouw zijn taak vervult. Dat werkt gewoon niet meer voor veel mensen. In ieder geval niet voor mij en voor mensen in mijn omgeving. Vrijwilligerswerk 3.0 betekent: korte klussen, samen met vrienden, flexibel en leuk. Waar kun je dan aan denken? Komt 'ie:
- Eén middag impact maken met je collega's, in plaats van die zoveelste teambuilding in een escape-room
- Een vriendinnenuitje met een twist: samen koken voor een buurtcentrum
- Je padelclubje inzetten voor een rolstoelrace met ouderen
- Een festival organiseren met je vriendengroep, maar dan voor jongeren die niet naar Lowlands kunnen. een beetje á la Alpe d'HuZes voor het KWF... dat heb ik trouwens wel gedaan voor een overleden vriend en dat gaf een geweldig gevoel en onderlingen verbondenheid
Geen vaste verplichtingen. Geen schuldgevoel. Gewoon doen wat je kunt, wanneer het past.
Dus... moet ik nu vrijwilligerswerk doen?
Ja. Nee. Misschien.
Ik weet het nog steeds niet. Maar ik weet wel dat het tijd is om anders naar vrijwilligerswerk te kijken. Minder 'je móet iets terugdoen', maar 'je kunt iets vets doen'.
Dus misschien moet ik zelf ook eens een middagje Society Booster worden. Geen verplichting, maar gewoon een keer proberen.
Doe je mee? Of heb je een idee om met je collega's, vriendengroep of wie dan ook iets op te apkken? App, bel, mail me gerust.
En aan alle vrijwilligers die het al doen: respect. Jullie verdrienen meer dan alleen een dankjewel.

Welzijnskwartier wil zichzelf continu ontwikkelen. In kennis, kunde, vaardigheden en interventies. We weten heel veel. Maar we hebben op grote en kleinere maatschappelijke uitdagingen de wijsheid niet in pacht. Door dilemma’s intern te agenderen, willen we Het Goede Gesprek met elkaar en met onze partners aangaan. Daar horen gezonde twijfels bij. Onze manager Sociale Innovatie en MT-lid Marielle de Mooij is een relatieve nieuwkomer in het sociale domein. Daarom heeft Welzijnskwartier juist haar gevraagd om lastige onderwerpen en afwegingen vanuit haar frisse blik aan het voetlicht te brengen.


Mariëlle de Mooij
Gebiedsmanager - HLTN