8 oktober 2020 - Buiten bewegen en ontmoeten: 2 levensbehoeften - Margreet Adam

Margreet Adam

Margreet Adam, gebiedsmanager Welzijnskwartier

Zaterdag 19 september zag ik wethouder Rien Nagtegaal de Sportspeeltuin op de Dorpsweide in Valkenburg openen. Een burgerinitiatief van actieve betrokken buurtbewoners uit ’t Duyfrak. In 2,5 jaar tijd lukte het hen om samen met de gemeente een prachtige sportspeeltuin voor jong en oud te realiseren. Respectvol aangelegd in het prachtige Hollands landschap in de wijk, toegankelijk voor iedereen. Hiermee is de gemeente Katwijk een toplocatie rijker.

Sinds corona ervaar ik als gebiedsmanager bij een middelgrote welzijnsorganisatie nog meer hoe belangrijk de buitenruimte is. In eerste instantie om te bewegen. Wie heeft tijdens de lockdown niet – net als ik - dagelijks gewandeld of even gefietst? Ik vond het bijzonder om dit in een verstild Nederland te kunnen doen. Langzaam werden Mark Ruttes regels losser en gingen steeds meer mensen naar buiten. Kleine kinderen mochten weer sporten en ook ouderen durfden voorzichtig weer op stap.

Twee levensbehoeften
Bewegen bleek voor velen een eerste levensbehoefte. Zo onderhouden onze buurtsportcoaches via whatsapp contact met de wandelvoetballers bij VV Katwijk en Quick Boys. Zij waren op enig moment eigenlijk niet meer te houden. Ze wilden weer bewegen en elkaar face-to-face ontmoeten. Gelukkig bleken activiteiten in de buitenruimte veilig. Dit vormde dan ook de basis voor vele experimenten deze zomer met een coronaproof-programma voor jong en oud, waarbij ontmoeten een minstens zo belangrijke levensbehoefte bleek. Ook bij mijn organisatie.

Met de komst van de herfst en de toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland is het een uitdaging om een verantwoord activiteitenaanbod aan te bieden. Maar ik zie het ook als kans. Dagelijks zie ik hoeveel plezier het mensen biedt om ‘gewoon’ samen te bewegen en achteraf een ‘bakkie’ te doen. We hebben weer contact met deelnemers en wijkbewoners, en zij met elkaar. Dit vermindert gevoelens van eenzaamheid en angst. Tegelijkertijd stimuleert het een gezondere leefstijl. Corona heeft mij nog meer laten zien hoe belangrijk beiden zijn.

Perfecte timing
De buitenruimte biedt ons kansen om dit te organiseren. Met de Sportspeeltuin in de Dorpsweide is Katwijk een prachtig stukje buitenruimte rijker. Welzijnskwartier dankt de initiatiefnemers voor dit geweldige burgerinitiatief. We zullen er van harte gebruik van maken. Wat mij betreft: een betere timing kon niet.