19 juli 2024 - Jongeren bouwen zelfvertrouwen met Step up, Open Up

Tien jongeren, elk met hun eigen achtergrond en verhaal, begonnen onder begeleiding aan een intensieve periode van repetities en decorbouw. Sommigen van hen met al enige ervaring op het toneel, terwijl anderen voor het eerst de wereld van het theater betraden. Vanaf de eerste dag zat de energie er bij deze groep goed in!

De start en de repetities
In oktober 2023 begon de creatieve reis van tien jongeren (12 – 15 jaar) uit de gemeente Noordwijk en omgeving. 'Step Up, Open Up', een theaterproject dat hen de kans bood om een nieuwe uitdaging aan te gaan en zichzelf verder te ontwikkelen. Negen maanden werkten deze jongeren, onder begeleiding van jongerenwerker Sascha en theatermakers Nicolette en Laura van Stichting De Makers Theater, aan het theaterstuk ‘Waakhondje’.

Ontwerpen we zelf een theaterstuk, nemen we een bestaand stuk; wikken en wegen was het. Uiteindelijk kwamen ze het stuk ‘Waakhondje’ tegen van Peer Wittebols en dat werd het. De jongeren kregen acteerlessen, leerden teksten uit hun hoofd en ervaarden het spelen op het bühne. Het wekelijks samen repeteren, zorgde voor verbinding in de groep.

Een weekend vol decorbouw
Aan de andere kant van het podium werkten vijf decorbouwers een weekend lang onvermoeibaar aan het creëren van een betoverende wereld voor het stuk. Zij leerden onder leiding van een ervaren meubelmaker handige tips en tricks. Zo maakten ze een decor dat het verhaal perfect ondersteunde.

De theatervoorstelling
Het speelweekend brak aan, de spanning was voelbaar. Nog één laatste keer werd er geconcentreerd gerepeteerd, het decor afgewerkt, licht en geluid getest en voorbereidingen getroffen om bezoekers te kunnen ontvangen in het Forum van het Leeuwenhorst College. De zaal vulde zich met familie, vrienden, collega jongerenwerkers en nieuwsgierige toeschouwers. Het was een voorstelling over een pittig onderwerp (jong mantelzorgen en rouw), welke luchtig en met humor door de jongeren aan het publiek over werd gebracht. De jonge spelers straalden op het podium en speelden hun rollen met verve. Na afloop overheerste bij iedereen het gevoel van trots en voldoening. Na het stuk werden, onder het genot van een hapje en een drankje, ervaringen uitgewisseld en spraken de spelers met trotse familieleden en vrienden.

Eenzaamheid en zelfvertrouwen

Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 44% van de jongeren zich eenzaam voelt. Ook ervaarde 46% veel stress.  Dit komt deels voort uit het ervaren van drempels om bijvoorbeeld nieuw contact aan te gaan, maar ook door gebrek aan zelfvertrouwen. 

Het meedoen aan theaterproject kan hierbij ondersteunen om jongeren uit hun comfortzone te halen en in gesprek te gaan met een jongerenwerker, maar ook zeker andere jongeren. 

De impact
'Step Up, Open Up' was meer dan alleen een theaterstuk. Het was een reis van zelfontdekking en persoonlijke groei. De jongeren leerden niet alleen over theater, maar ook over het aangaan van nieuw sociaal contact, samenwerken en het zetten van een stap buiten je eigen comfortzone. Het project toont aan dat theater een krachtig middel is: door de jongeren de ruimte te geven op het podium, bouwden ze aan hun zelfvertrouwen, leerden ze zich in te leven in anderen en daagden ze zichzelf uit. ‘Step Up, Open Up’ heeft laten zien hoe theater kan bijdragen aan de persoonlijke groei van jongeren en hen kan voorbereiden op de vele uitdagingen die het leven te bieden heeft.

Totstandkoming
'Step Up, Open Up' werd mogelijk gemaakt door de bijdragen van Fonds1818, het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Noordwijk. Hun steun was essentieel voor de realisatie van dit unieke welzijnsproject. Daarnaast was de samenwerking met Stichting De Makers Theater van grote waarde. Hun expertise zorgde ervoor dat de jongeren deze theaterreis op een professionele en inspirerende manier konden doormaken.

Even terugblikken? Check de aftermovie!

Aftermovie

Sascha Treffers is onze jongerenwerker, gespecialiseerd in de combinatie van jongerenwerk en creatieve vormen en een van onze 20 sociaal werkers jongeren. Allemaal specialisten die als geen ander weten wat jongeren beweegt, triggert en motiveert. En met hun preventieve inzet dure jeugdhulp voorkomen. Onze jongerenwerkers werken vanuit het keurmerk Sterk Sociaal Werk en signaleren trends en ontwikkelingen eerder dan wie dan ook. Dit doen ze op de (digitale) straat in jongerencentra en steeds vaker op scholen. Meer weten over ons jongerenwerk? Neem gerust contact op.

Foto van Sascha Treffers

Sascha Treffers

Sociaal Werker - Jongeren

Jongerenwerker Noordwijk