Een vliegende start als vitaliteitsmanager in Lisse
René van Wieringen heeft zijn eerste vier maanden als vitaliteitsmanager in Lisse achter de kiezen. Met frisse ideeën en energie zet hij zich in voor een gezonder en actiever Lisse. In acht vragen deelt René zijn inzichten, uitdagingen en ambities. Van vitale samenwerkingen tot een Sportpark Ter Specke dat bruist van de activiteiten.
1. Hoe waren je eerste vier maanden?
Intensief én inspirerend! Lisse heeft een sterk gemeenschapsgevoel en betrokken inwoners. Mijn rol draait om sport, verbinding en gezondheid. Het is geweldig om te zien hoeveel potentie en enthousiasme er is om samen iets moois neer te zetten op en rond Sportpark Ter Specke. Het enthousiasme van inwoners en verenigingen geeft mij enorm veel energie.
2. Wat zijn de grootste uitdagingen?
Toegankelijkheid. Sport en beweging moeten voor iedereen mogelijk zijn, ongeacht leeftijd, fysieke beperkingen of financiële situatie. Ook zie ik dat verenigingen worstelen met thema’s als ledenwerving, een veilig sportklimaat, vrijwilligersbeleid, verduurzaming en gezamenlijke horeca-inkoop. Mijn taak? Bruggen bouwen en kansen creëren.
3. Welke successen heb je al geboekt?
De Quickscan op Sportpark Ter Specke heeft behoeften en kansen helder gemaakt. Daarnaast ontstaan al mooie samenwerkingen, zoals activiteiten met Lisse Actief en verenigingen die inzetten op inclusieve sportmogelijkheden. Denk hierbij aan beweegactiviteiten voor senioren en mensen met een verstandelijke beperking.
4. Hoe betrek je iedereen bij sport en beweging?
Met laagdrempelige activiteiten. Van ontmoetingsbijeenkomsten tot themadagen. Samenwerking met partners zoals Lisse Actief is daarbij essentieel. Iedereen moet mee kunnen doen, en we maken dat zo toegankelijk mogelijk."
5. Even concreet: hoe kan Sportpark Ter Specke multifunctioneler worden?
De mogelijkheden zijn echt enorm. Denk aan bedrijfsvergaderingen of bedrijfssporttoernooien. Dit komt niet alleen bedrijven ten goede, maar ook de verenigingen. Of aan jongeren die hier een nieuwe ontmoetingsplek kunnen creëren, zeker nu er de afgelopen jaren een paar jongerenplekken zijn gesneuveld. En aan senioren die hier terecht kunnen voor beweging, kaartmiddagen en kookclubs. Het park moet echt een bruisende plek worden voor álle inwoners.
6. Wat zijn je ambities voor de komende periode?
De transformatie van Sportpark Ter Specke verder realiseren. Het moet een plek worden waar leden, maar ok niet-leden zich thuis voelen. Daarnaast wil ik meer inwoners enthousiasmeren om mee te doen aan sportieve en sociale activiteiten.
7. Hoe past jouw werk eigenlijk in de Maatschappelijke Agenda van Lisse?
Naadloos, zou ik zeggen. Het gaat om een vitaal, gezond en verbonden Lisse. Stap voor stap maken we die visie werkelijkheid. Dat geeft me zoveel energie.
8. Tot slot: wat is jouw oproep aan alle partners?
Laten we de krachten bundelen. Er wordt nog niet optimaal gebruik gemaakt van de faciliteiten en de kennis die we samen in huis hebben. Ik nodig iedereen uit om samen te kijken hoe we nóg meer impact kunnen maken.
Ervaring en samenwerking als sleutel tot succes
Welzijnskwartier heeft ruime ervaring met het ondersteunen van sportparken en verenigingen. En met vitaliteitsmanagement. Die kennis zetten we graag in om samen meer uit faciliteiten en netwerken te halen. Heeft jouw organisatie ideeën of uitdagingen? Neem contact met ons op. Samen maken we sport en beweging toegankelijker, inclusiever en effectiever.
René van Wieringen
Sociaal Werker - Verenigingsondersteuner