Blog | Doe Mee Weken #2 | Kunstkatalysator
Kunstkatalysator versnelt creatieve reacties
Heeft jouw buurt al een levendige creatieve gemeenschap? Super! Dan is deze blog van Sociaal Werker Asli, de kunstkatalysator, misschien niet voor jou. Maar als je nieuwsgierig bent naar hoe kunst een krachtig middel kan zijn om mensen te helpen om zich beter te voelen, lees dan snel verder! Of nog beter: sluit je aan bij onze maand van de Amateurkunst in Katwijk, van 7 september tot 7 oktober en ontdek het zelf!
Kunstkatalysator
Hallo, mijn naam is Asli, Sociaal Werker Ontmoeten & Cultuur én Kunst op Recept. Mijn collega's noemen me ook wel de kunstkatalysator. Als Sociaal Werker help ik mensen met het opzetten van een creatieve activiteit. Want ja, hoeveel koffie kun je drinken? Trouwens, van 7 september tot 7 oktober organiseer ik de maand van de Amateurkunst. Een maand waarin iedereen in Katwijk zijn of haar (m/v/x) kunst kan en mag delen. Het woord 'amateur' mag er trouwens wel af wat mij betreft. Kunst is gewoon kunst, toch?
De motor achter creatieve groepen
Als Sociaal Werker Ontmoeten & Cultuur heb ik al veel verschillende groepjes zien ontstaan. Het werkt simpel: iemand stapt het Huis van de Wijk binnen, heeft een talent of interesse en deelt dat graag met andere mensen. Ik verbind de mensen aan elkaar en zo ontstaat er een groepje dat regelmatig bij elkaar komt. Er is al een schilderclub, een naaicafé en regelmatig komen er mensen houtbewerken.
De taal van de creativiteit
Ik merk steeds vaker dat creativiteit een eigen taal heeft. Als mensen bij elkaar komen om bijvoorbeeld te schilderen, speelt het aantal raakvlakken tussen de deelnemers nauwelijks een rol. De wens om samen te schilderen verbindt hen met elkaar.
In onze schilderclub zie ik bijvoorbeeld mensen samenkomen met totaal verschillende levens. Jong en oud, huisvrouw, mantelzorger, arbeidsongeschikt, gepensioneerd, alleenstaand of met een druk gezin - iedereen vindt zijn plek. Tijdens het schilderen komen de gesprekken vanzelf op gang. De mensen zouden elkaar niet snel tijdens een koffie-uurtje hebben ontmoet, omdat ze op het oog niets gemeen hebben. Maar nu, met penseel en verf in de hand, wordt er onder het schilderen goede raad en wijsheid gedeeld. Het is bijvoorbeeld heel leuk om te zien hoe iemand van 40 datingsadvies krijgt van iemand van 80, terwijl andersom uitgelegd wordt hoe je de wifi instelt op je mobieltje.
Maand van de Amateurkunst
Van 7 september t/m 7oktober staat Katwijk in het teken van kunst en cultuur. Katwijkse verenigingen, kunstenaars, artiesten en andere makers krijgen de kans zich te presenteren aan het publiek, in levenden lijve en online op IkToonKatwijk.nl.
Kunst op Recept
Kunst heeft niet alleen de kracht om mensen met elkaar te verbinden, maar ook om hen weer in contact te brengen met zichzelf. Sinds januari zijn we gestart met Kunst op Recept (KOR), waarbij hulpverleners cliënten kunnen doorverwijzen voor creatieve interventies. Deelnemers kunnen genieten van schilderlessen, fotografie en werken met vilt. Voor sommigen betekent dit het het ondekken van een oude hobby, terwijl anderen voor het eerst creatief aan de slag gaan.
Het is geweldig om te zien wat deze lessen voor mensen betekenen. Ik benadruk altijd dat ze bedoeld zijn om even te ontsnappen aan het dagelijks leven, ze hoeven echt niet als de nieuwe Vincent van Gogh de deur uit te gaan. Reacties van deelnemers zijn hartverwarmend: "Fijn om even uit mijn hoofd te komen," zegt een mantelzorger. Iemand met chronische pijn merkt op: "Ik kom zelfs de pijn in mijn lichaam even vergeten". Mijn favoriete reactie was: "Ik wist helemaal niet dat ik dit kon!"
Oog van de storm
Kunst op Recept heeft voor mij een speciaal plekje. Ik weet uit eigen ervaring hoe helend creativiteit kan zijn in woelige tijden. Kunst fungeert als het oog van de storm, een plek om op te laden en de uitdagingen van het leven aan te kunnen.
Als intensieve mantelzorger en daarna jonge weduwe heb ik de waarde van creativieit zelf ondervonden. Mijn man moedigde mij aan om iets voor mezelf te doen naast het zorgen voor hem. Hij gaf me een cursus goudsmeden cadeau. Aanvankelijk dacht ik: "Oh nee, moet ik ook nog creatief zijn?" Maar de avondlessen aan de werkbank werden een toevluchtsoord. Daar kon ik geconcentreerd werken met zagen, schuren, vijlen en solderen en het hielp me om tot rust te komen. Nog steeds, na een zware periode, is creativiteit mijn belangrijkste bron om op te laden.
Asli Filiz is niet zomaar een Sociaal Werker Ontmoeten & Cultuur, maar onze kunstkatalysator! Ze is dé specialist in het verbinden van mensen aan kunstzinnige projecten, ongeacht het doel of de uitkomst. Kortom, als je iets bijzonders wilt doen met kunst, dan moet je bij Asli zijn. Wil je weten wat deze creatieve duizendpoot voor jou kan betekenen? Aarzel dan niet en bel, app of mail haar – ze helpt je graag verder!
Asli Filiz
Sociaal Werker - Ontmoeten