Leen en Lumke Baalbergen van het DUNAatelier

Twee mensen met een geschiedenisfoto op de achtergrond

Een kijkje achter de schermen bij…  Leen en Lumke

Leen en Lumke Baalbergen worden het beheerdersechtpaar genoemd. En dat is ook precies wat ze zijn. Leen en Lumke maken alles spik en span voor een tentoonstelling, openen en sluiten de locatie, zorgen voor koffie en thee en doen alle kleine reparaties. Het samenwerken doet ze zichtbaar goed. Al heeft ieder een eigen taak. Leen is meer van de klussen en Lumke van het schoonmaken.   

Hoe lang zijn jullie al vrijwilliger? 
Leen: Lumke is er al vanaf het begin in 2008 bij als gastvrouw. In de eerste jaren stond het gebouw nog op het strand en werd het jaarlijks afgebroken. ik werd toen al eens gevraagd om te helpen. Niet veel later verhuisden we naar het huidige natuurcentrum op de hoek van de Voorstraat. Hier moest het alarm dagelijks uit- en aangezet worden. Daar vroegen ze mij voor, omdat we om de hoek woonden. Zoals vaak binnen het vrijwilligerswerk werden taken langzaam uitgebreid. We zijn nu overal bij betrokken en worden overal voor gevraagd. Dat is het fijne van vrijwilligerswerk: het ontmoeten van nieuwe mensen, het onder de mensen zijn en nieuwe ervaringen opdoen 

Waarom wilden jullie bij het DUNAatelier vrijwilligerswerk doen? 
Lumke: Als amateurkunstenares had ik al interesse voor (schilder)kunst. En toen ik hoorde dat er een Kunstvereniging was bij mij in de buurt, nam ik een kijkje en meldde me aan als gastvrouw. Ik vind het fijn om bezoekers te ontvangen en uitleg te geven over de expositie. Daarnaast leer ik zelf ook weer bij. Dit vrijwilligerswerk geeft ons zoveel voldoening. Erkenning voor wat je hebt gedaan maar ook dat je nog steeds gevraagd wordt. Je horizon wordt breder. En je leert steeds nieuwe mensen kennen.  

Wat is voor jullie het pareltje? 
Jaarlijks wordt het evenement ‘Katwijk En Plein Air - schilderen aan zee’ georganiseerd. Dat is voor ons het hoogtepunt van het jaar. Er is dan een hoop te organiseren en het is gezellig druk.  

Zijn er nog verborgen schatten voor ons als publiek? 
Elk jaar zijn er meerdere exposities te bewonderen van zowel amateur als professionele kunstenaars. Een echte verborgen schat zijn onze levensgrootte spelborden. Waar toeristen in de zomer gebruikmaken van deze spelborden, weten Katwijkers niet van het bestaan af. Naast de hoofdingang liggen drie spelborden: Mens Erger je Niet, schaakbord en dambord. De spellen kunnen gebruikt worden als het atelier open is.  

Hebben jullie nog een wens? 
Sinds 2018 heeft het DUNAatelier een vaste plek tegenover de vuurtoren aan het Duinplein aan de Katwijkse Boulevard, maar nog niet iedereen weet dit goed te vinden. Dus onze wens is om nog meer Katwijkers te informeren over ons atelier.  

Interview: Remke van Rooden 
Foto: Paul van Houten 
Fotobijschrift: Leen en Lumke Baalbergen: “We leren steeds weer nieuwe mensen kennen.”