Peter Korbee bij bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg

Een man met een boek in zijn handen. Op de achtergrond staat een vliegtuigtrap.

Het vrijwilligerswerk van…  Peter Korbee

Peter Korbee is in 1946 geboren in Rijnsburg. Van kinds af aan had hij interesse voor de marine-luchtvaart. Na de basisschool ging Peter gelijk aan het werk. Dat was toen heel normaal. Hij werkte o.a. bij de landmacht en als hoofdconciërge het Rijnlands Lyceum. En al jarenlang zet Peter zijn enorme kennis over en bevlogenheid voor de maritieme luchtvaart in als vrijwilliger bij het Marine Vliegkamp Valkenburg. 

Hoe lang bent u al vrijwilliger?
Vanaf 1979 ben ik betrokken bij verschillende verenigingen die met de maritieme luchtvaart te maken hebben. Bij de marine zelf in dienst treden is me nooit gelukt, maar als vrijwilliger ben ik wel bij de marineluchtvaartdienst terecht gekomen. Op verschillende evenementen heb ik deze mooie tak van sport gepromoot. Ook heb ik 25 jaar lang de luchtvaartkalender en diverse boeken over de marine-luchtvaart geschreven. In 1980 kwam ik door een evenement bij het Marine Vliegkamp Valkenburg terecht. 

Waarom wilde u bij het vliegveld Valkenburg vrijwilligerswerk doen?
Als jongentje was ik al gefascineerd door de overtrekkende vliegtuigen. Ik woonde op twee kilometer van het vliegveld en zag de vliegtuigen regelmatig overgaan. Daarnaast werkte mijn broer bij de marine. Als hij thuiskwam, had hij zo’n mooi marine-uniform aan. Dat wilde ik ook: bij de marine en zo’n mooi pakje dragen. Helaas was dit niet voor mij weggelegd. Ik kom uit een gezin van elf en er was geen geld om iedereen te laten studeren. Daarnaast vonden mijn ouders dat ik er niet geschikt voor was en wilden dus niet tekenen. Dat tekenen moest toen nog. Uiteindelijk is dit misschien mijn wel redding geweest, want hierdoor ben ik als burger toch bij de marine terecht gekomen. En heb ik dingen mogen doen die ik als medewerker van de marine nooit had kunnen ontdekken. Niet zo vreemd dus dat ik ook bij vliegveld Valkenburg terecht kwam.

Kunt u nog wat vertellen over uw passie voor de marine-luchtvaart? 
In 2006 werd het vliegveld Valkenburg ontmanteld. Maar ik vond het belangrijk om de geschiedenis levend te houden. In 2012 werd ik benaderd door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Katwijk om het vliegveld af te lopen en op zoek te gaan naar de voorwerpen die bewaard zouden moeten blijven. Met een delegatie zijn we vervolgens gaan zoeken. Hetgeen we vonden werd gefotografeerd en gedigitaliseerd en opgeslagen in een hangaar. Na veel onderhandelingen en overleggen hebben we uiteindelijk een stichtingsbestuur opgericht en kregen we in 2019 de sleutel van de bunker. De plek waar nu het Bezoekerscentrum in is gevestigd.

Wat is voor u het pareltje? 
Zonder twijfel het bezoekerscentrum. Dat we dit met z’n allen tot stand hebben gebracht, vind ik zo waardevol. Het levend houden van de geschiedenis voor het nageslacht, is toch wel het pareltje van mijn werk als vrijwilliger. 

Zijn er nog verborgen schatten voor ons als publiek?
Het bezoekerscentrum is voor veel mensen nog een verborgen schat. Pas in juni 2021 zijn we opengegaan. Bezoekers kunnen ons elke zaterdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur bezoeken. Het is echt de moeite waard. 

Heeft u nog een wens?
We zouden heel graag een animatie over het vliegveld Valkenburg laten maken voor in het bezoekerscentrum. Hier moeten we nog wel even sparen. Donaties zijn dus van harte welkom. En voor mij persoonlijk hoop ik dat mijn gezondheid nog lang goed blijft, zodat ik dit vrijwilligerswerk kan blijven doen. 

Interview: Remke van Rooden
Foto: Paul van Houten
Fotobijschrift: In 2011 kreeg Peter Korbee op voordracht van de marineleiding een lintje uitgereikt door Jos Wienen, de toenmalige burgemeester van Katwijk drs. Jos Wienen.

Het vrijwilligerswerk van...

Dit jaar leest u elke maand een interview met een gepassioneerde vrijwilliger. U krijgt een kijkje achter de schermen. Wie zijn deze vrijwilligers? Waar komt hun bevlogenheid vandaan? Waar krijgen ze energie van? Waarom doen ze eigenlijk vrijwilligerswerk? U leest het in deze rubriek Het vrijwilligerswerk van …

Man snoeit struik