Ruben van Duijn (22) bij Het Warenhuis in Leiden

Ruben van Duyn


Ruben van Duijn (22) bij Het Warenhuis in Leiden (door Nicole ten Thij van Welzijnskwartier)
Bij het Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden kom ik Katwijker Ruben van Duijn (22) tegen. Ruben is slechtziend en werkt sinds september 2018 als vrijwilliger in Leiden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Ruben is 9 jaar geleden ziek geworden en hierdoor is hij nagenoeg zijn mogelijkheid tot zien kwijtgeraakt; Ruben ziet slechts nog schimmen. Zijn droom om net als zijn vader in de binnenvaart aan de slag te gaan, viel in duigen. Door zijn doorzettingsvermogen weet hij in Rotterdam zijn diploma vmbo-tl binnen te halen en gaat hij vol goede moed aan de slag om de juiste opleiding te vinden. 

Samen met zijn ouders bezoekt Ruben veel (speciale) scholen om het juiste vervolgonderwijs te vinden. Daar waar veel jongeren moeite hebben met het kiezen van de juiste vervolgopleiding krijgt Ruben te maken met een extra drempel. Geen enkele onderwijsinstelling, zelfs het speciale onderwijs niet, heeft een passende opleiding beschikbaar. 

Uiteindelijk gaat Ruben in 2016 naar Visio in Apeldoorn om daar een jaar intern te revalideren. Veel geleerd en ontdekt dat houtbewerken hem op het lijf geschreven is. Zijn vader heeft de schuur thuis verbouwd tot werkplaats waar Ruben veel van zijn tijd doorbrengt, ook samen met zijn vader. 

Over wat Ruben heeft meegemaakt kan hij wel een boek schrijven. “Eigenlijk loopt te veel op niets uit. Het gaat allemaal raar en de toekomst blijft ongrijpbaar.” Maar Ruben geeft de moed niet op.

Eindelijk aan de slag
Dankzij Loes gaat Ruben voor 2 à 3 dagen in de week bij het Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden aan de slag. Ruben stond met zijn oren te klapperen bij de eerste kennismaking: hele enthousiaste mensen en hij kreeg zijn eigen werkplek. En het toeval is dat hij ook hier met houtbewerken verder kan gaan. Hij maakt het mooiste kinderspeelgoed.

Het voordeel van vrijwilligerswerk
Sinds hij aan het vrijwilligerswerk geslagen is, is zijn wereld een stuk groter geworden. Het is gezellig en Het Warenhuis heeft hem een warm bad geboden.
Het advies van Ruben aan andere potentiële vrijwilligers is makkelijk: “Geef de moed niet op. Blijf persoonlijk mensen aanschrijven en ga informeren.”

Er wordt snel gekeken naar wat iemand niet kan in plaats van wat iemand wél kan. Het Warenhuis keek verder, gaf Ruben een kans en het vertrouwen aan de slag te gaan.

Ruben heeft zijn ambities zeker niet laten varen en wil nog steeds een leuke opleiding doen. En uiteraard een betaalde baan. Zijn droom is om een eigen winkel te openen in houtwerken.