Wesley van Rijn (17) bij o.a. de Katwijkse

Wesley van Rijn


Wesley van Rijn (17) bij o.a. de Katwijkse Reddingsbrigade (door Nicole ten Thij van Welzijnskwartier)
Wesley van Rijn (17) ontving de Vrijwilligersprijs 2018 tot 18 jaar voor zijn verdiensten bij Jongerencentrum Stappers en de Katwijkse Reddingsbrigade. Al meer dan 6 jaar is Wesley vrijwilliger; heel bijzonder gezien zijn leeftijd.

Het vrijwilligerswerk is goed te combineren. In de zomerperiode staat Wesley voor de KRB op het strand als senior lifeguard en als het strandseizoen ten einde is, gaat Jongerencentrum Stappers weer open voor activiteiten. Voor de KRB is Wesley wel altijd bereikbaar, want hij zit in de alarmploeg en kan hij zomaar opgeroepen worden.

Wesley geeft aan dat hij het leuk vindt om iets te doen voor andere mensen en mensen te helpen. Het is nuttig, gezellig en je bent onder de mensen. Dat is hem echt op het lijf geschreven. “Ik doe dit liever dan thuis op de bank of op straat te hangen.”. Bij Stappers voelt Wesley zich echt thuis en dat al 5 jaar.

Bij Stappers helpt Wesley op alle vlakken: spullen voor de activiteiten klaarzetten, achter de bar staan of juist meedoen met zijn leeftijdsgenoten die er komen. Op donderdag is het kookcafé. De jongeren doen een bijdrage van een euro en gaan samen boodschappen doen waar ze goed op moeten letten welke boodschappen ze doen; er is immers maar een beperkt budget. Daarna gaan ze de keuken in om zelf de maaltijd te koken. Op een leuke en gezellige manier met leeftijdsgenoten leren. Als de stage van Wesley het toelaat, is hij altijd van de partij.

Bij de Vrijwilligersprijs hoorde ook een mooie geldprijs van € 500. Samen met jongerenwerker, Roy van Schie, hebben ze een hele verlanglijst met duurzame spullen opgesteld: pannen, messen, snijplanken, pooltafel, ledverlichting dj-tafel, stangen voor de voetbaltafel, pooltafel en zo nog meer wensen. Naast een aantal van deze duurzame spullen doen ze nog een uitje met de vrijwilligersgroep van Stappers; op deze manier delen andere vrijwilligers ook in de prijs.

Wesley heeft een goed motto om andere jongeren te overtuigen vrijwilligerswerk te doen: “Grijp je kans en doe het! Je bent sociaal bezig, er is gezelligheid en je bent lekker bezig.”. Dan hoef je geen moment meer te twijfelen toch!