Een veilige basis voor de jeugd van Noordwijk
Net voor de tweede lockdown opende Welzijnskwartier in 2020 op de van Panhuysstraat jongerencentrum The Base. Wat is er sindsdien gebeurd? Hoe gaat het nu? En wat komt eraan? Jongerenwerker Jeroen van der Voort praat ons bij.
Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd Jeroen?
The Base heeft zich ontwikkeld tot, het zegt het al, een veilige basis waar jongeren kunnen chillen, maar ze ook de kans krijgen talenten te ontwikkelen. Ook op professioneel vlak lag de focus op het creëren van een sterke basis. Zowel in het team, maar ook richting andere partners en lokale organisaties en ondernemers. We maakten kennis met een aantal basisscholen en de scholen in het voortgezet onderwijs. Maar denk ook aan de samenwerking rondom het lokale Preventie- en Sportakkoord. Alleen samen met andere organisaties en personen kunnen wij werken aan een kansrijk, veilig en gezond Noordwijk.
Dat klinkt goed! Wat hebben jullie specifiek voor jongeren gedaan?
Binnen de coronamaatregelen hebben we zo goed mogelijk de jongeren leren kennen. We hebben veel ervaring op het gebied van jongerenwerk, maar toch was het belangrijk om hier eerst uit te zoeken wat de behoeftes zijn van jongeren. We hebben een aantal keer in samenwerking met Sportbedrijf Noordwijk, Young PWR en gemeente Noordwijk de Breakout Events georganiseerd. Deze activiteiten zijn meerdere malen goed bezocht. Ook gingen we wekelijks naar buiten met Get Active. De jongeren maakten heel wat kilometers op de mountainbike, hardlopend of skeelerend waaruit mooie vriendschappen zijn ontstaan. Daarnaast hebben we The Base opengehouden voor kwetsbare jongeren: denk aan de meidenmiddagen en avonden en LHBTIQ+. We zijn ook ambulant op straat te vinden. Hierbij hebben we contact met de jeugd die op straat aanwezig is. We bespreken met ze waar ze behoefte aan hebben en kijken samen hoe we dit kunnen realiseren.
En wat gaat er nu gebeuren?
We zijn op dit moment bezig om een supervet activiteitenaanbod voor jongeren van 10 t/m 14 jaar samen te stellen. We hebben hier echt naar uitgekeken. Vanaf groep 8 gebeurt er zoveel bij deze jongeren. Ze maken een grote verandering door. Ze worden puber! Hun lichaam begint te veranderen en ze krijgen ook meer verantwoordelijkheden. The Base is voor hun daarin een veilige basis om deze uitdagingen te exploreren. Het moet nog meer een tweede thuis worden voor de jeugd. Met mooie bijvangst om overlast op straat te verminderen.
Hoe pak je dat dan aan?
Scholen spelen een belangrijke factor. Jongeren spenderen daar natuurlijk veel tijd. Tijdens de introductieweek van het Northgo college stelde we ons voor aan hun nieuwe leerlingen. In plaats van een saaie presentatie hebben we de jongeren laten ervaren hoe het er bij The Base aan toe kan gaan. We toverden hun aula om tot een vette lasergamehal met lasers, rook en lampen. Het gaat natuurlijk niet om de activiteit, maar nog meer over de ontmoeting en kennismaking. Zodat (groepen) jongeren ons nog beter weten te vinden. The Base is een plek van verrassende ontmoetingen. Zo nodigden we 30 november Bureau Halt en de jeugdagent uit om in gesprek te gaan over vuurwerk, de gevaren en gevolgen hiervan kunnen niet vaak genoeg worden benadrukt. Ook kwam de wijkagent vijf keer koken met de jongeren. Vaak kom je een politieagent tegen wanneer je een boete krijgt of in de penarie zit, maar het is juist goed om een andere koppeling te maken. De jeugd gaat tijdens het koken in gesprek en leert zo de persoon achter het uniform kennen. Deze samenwerkingen zijn daarom erg waardevol, omdat ze mensen met elkaar in contact brengen.
Wat staat er allemaal op de wensenlijst voor The Base?
Naast een sterk activiteitenaanbod willen we nog meer aanbieden op het gebied van talenten ontdekken en ontwikkelen. Er staat natuurlijk al een DJ Booth, maar we willen ook een multimediaruimte inrichten voor muziek en video's maken. Op deze plek kunnen jongeren samen mooie dingen maken en kunnen ze zich uiten via een medium wat bij hun past. Voor de financiering zoeken we nog enthousiaste muziekverenigingen, bands of scholen die ook gebruik willen maken van deze ruimte. Maak persoonlijk kennis met Jeroen of mail hem over de toekomstige muziekstudio via jeroenvandervoort@welzijnskwartier.nl
The Base is niet de enige plek in Noordwijk toch?
Dat klopt. Mijn collega’s en ik zijn door heel de gemeente te spotten. Zo lopen we regelmatig door de wijk om te zien en te horen wat er leeft. Ook zijn we drie keer per week te vinden bij de containers op het Gruenepad in Boerenburg. De jongererenwerker is aanwezig bij dit buurtcentrum waar de jeugd kan koken, poolen en playstationen.
Gespreksonderwerpen tijdens deze activiteiten zijn actuele thema’s zoals vaccineren en drugs- of alcohol gebruik. Dit leeft uiteraard ook onder hen en zijn niet de meest gemakkelijke onderwerpen om met je eigen ouders te bespreken. In samenwerking met Brijder preventie gaan we regelmatig in gesprek over drugsgebruik. Ook in X-Out in Noordwijkerhout zijn we dagelijks. Dat is een bekend lokaal begrip. Veel jeugd uit Noordwijkerhout weet dit centrum te vinden of we helpen ze het centrum te vinden. Ze kunnen er allerlei leuke activiteiten doen. Van kooklessen en sportmomenten tot meidenmiddagen maar ook gewoon een spelletje spelen op de playstation in de gezellig huiskamer. Jongerenwerkers van Welzijnskwartier en hulpverleners focussen zich niet alleen op de groepen, maar kijken juist naar het individu. Wat heeft de jongere nodig? Wat is zijn, haar volgende stap?
Vind u het interessant om samen te werken of wilt u het team uitnodigen voor een inspirerend gesprek? Mail naar wijkteamnoordwijk@welzijnskwartier.nl. Kijk voor meer informatie, een virtuele rondleiding bij The Base en het gehele programma www.welzijnskwartier.nl/noordwijk. Volg ons ook op Instagram (@jongerenwerknoordwijk) en Facebook (@Welzijnskwartiernoordwijk) voor de laatste updates.
Over Jeroen
Jeroen van der Voort is sinds 2004 werkzaam in het jongerenwerk en vanaf het begin actief voor Welzijnskwartier en gelooft in de kracht van jongerenwerk. Gesprekken die jongeren thuis of met docenten niet kunnen voeren gebeuren in een jongerencentrum of op (de digitale) straat. ‘Ik vind dat elk kind ongeacht geld en achtergrond een kans moet hebben om het meeste uit zichzelf te halen.'
Jeroen van der Voort
Sociaal Werker MDT en Training Positieve Gezondheid