“Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”.
Door de ogen van André Veenstra
Welzijnskwartier organiseert natuurlijk veel voor de inwoner, maar de wijkteams doen ook veel achter de schermen. We schuiven aan bij ingewikkelde vraagstukken of hebben bijvoorbeeld overleg met de wijkregisseur. Wijkregisseur André Veensta heeft een mooi stuk geschreven over de samenwerking met Wijkteam Zee.
Dit Afrikaans spreekwoord gaat zeker op voor mijn werk als wijkregisseur van Katwijk aan Zee. De wijkregisseur is een soort van gemeenteloket voor de wijk waar je met vragen of knelpunten over (vooral) leefbaarheid terecht kunt. In die rol en met de kennis over hoe de gemeente georganiseerd is en welke taken zij uitvoert, kan ik snel antwoord geven op de meeste vragen die op mijn pad komen. Maar het is natuurlijk al lang niet meer zo dat de gemeente alles doet, aanstuurt of organiseert. De gemeente kan bijvoorbeeld niet in haar eentje gemeenschap zijn. Daar heeft ze de actieve bijdrage van inwoners, ondernemers en partners voor nodig. Dat heet samenwerking en gebruik maken van elkaar inzichten, kennis, vaardigheden en netwerk.
Gelukkig is de gemeente, en ben ik, gezegend met een veelheid aan samenwerkingspartners. Het Welzijnskwartier is, onder de professionals, wel een van de belangrijkste. Op mijn spreekuurlocatie in de huiskamer van dienstencentrum de Zwanenburg waar ik sinds 2019 tweemaal per maand inloop houd, spreek ik regelmatig Maria van der Plas en Rita Smit en hoor wat er speelt in de wijk en onder de bezoekers van de huiskamer. Met hen kan ik ook prima sparren over zorgen die ik heb over individuele wijkbewoners. Vaak ouderen die dreigen te vereenzamen, zichzelf goede zorg onthouden of vastlopen in ingewikkelde regelingen of techniek waar ze mee te maken krijgen.
Maar ook de ambulante jongerenwerkers Nadine de Koning en Marcel van Tol van het Welzijnskwartier zitten in mijn netwerk van partners. Samen werken we aan de ontwikkeling van jongeren en hoe we hen goede toekomstkansen kunnen bieden. Dat gaat soms over het stellen van grenzen in het belang van de leefbaarheid nabij een ontmoetingsplek. Maar ook over een veilige manier voor jongeren om te ontdekken wie ze zijn en wat belangrijk is in hun ontwikkeling.