​220 kopjes koffie per week

In het hart van de Voorraadkast, de keuken, maak ik kennis met Co Viele. Voor de goede orde een keuken dat eigenlijk een slaapkamer is in het kleine flatje van Co en Ton. Het hele huis staat in het teken van de Voorraadkast. De schuur is gevuld met boodschappen, vriezers en koelkasten. En hun schuur is niet voldoende, dus de buurman stelt zijn schuur ook ter beschikking.

door Nicole ten Thij (Vrijwilligers Informatiepunt Welzijnskwartier)

De buren in het portiek vinden het geweldig dat Co en Ton dit doen en ze hebben er ook een voordeel van: iedere week wordt het portiek van boven tot onder gedaan omdat zoveel boodschappen en gezinnen ook wel wat rommel achterlaten.

Co is het gezicht van de Voorraadkast, maar Ton is haar steun en toeverlaat op alle vlakken, samen met vrijwilligers Patricia Holkenborg en Jolanda Remmelzwaal. Samen maken zij een succes van de Voorraadkast voor zo'n 35 gezinnen in de gemeente Katwijk. Gezinnen die buiten de boot vallen, worden door de Voorraadkast weer op weg geholpen. "Ik vraag niet waarom ze in de problemen zitten, maar wat ik kan doen."

Bijna 5 jaar geleden ontstond de Voorraadkast. Ze zag om zich heen dat gezinnen die het moeilijk hadden wel pannen hadden, maar niets om erin te doen. Toen is haar verzameling voedsel gestart en dat ging als een lopend vuurtje door het dorp heen. En dat geheel op vrijwillige basis en ze stopt toch maandelijks een flink eigen centje in de organisatie. De privé energierekening is maandelijks tegen de € 300 om alle apparaten voor de Voorraadkast draaiende te houden. Gelukkig mogen ze soms de energie van Dunavie gebruiken.

Het verschil met andere organisaties is dat de Voorraadkast heel snel kan helpen. Binnen een week na het eerste contact gaat de volle boodschappentas met een gezin mee. Zo zorgen ze ervoor dat de eerste stress bij gezinnen al opgelost is. Maar dit gaat allemaal niet ongezien. Co gaat met iedereen in gesprek. Tijdens een eerste gesprek wordt men gerustgesteld en komt er vaak al los wat er aan de hand is en dan wordt ook afgesproken wat de huisregels van de Voorraadkast zijn. Voor woensdag 19.00 uur geeft iedereen de boodschappenlijst door, donderdagochtend tussen 10.00 uur en 12.00 uur wordt de boodschappentas opgehaald en afspraak is afspraak.

De Voorraadkast is volledig afhankelijk van donaties. Bakker van Maanen zorgt wekelijks voor 50 à 60 broden en heel veel inwoners brengen boodschappen langs. Ook door andere organisaties wordt zij geholpen. Jaarlijks verstoppen ze zoveel mogelijk cadeautjes, vorig jaar waren dat er 300, op onverwachte plekken in heel Katwijk die weer door Corinne's Woonshop gedoneerd zijn. Een kleine bedankje voor de inwoners voor hun steun aan de Voorraadkast.

Co gaat nog veel meer uitdagingen aan voor haar Voorraadkast: Nordic walken op naaldhakken voor 80 à 90 blikken boterhamworst, Zumba voor 100 potten groenten en 50 pakken houdbare melk, even de Rijn oversteken in een opblaasbootje voor 50 rookworsten en 100 blikken boterhamworst. Je zou bijna zeggen dat niets te gek is voor Co.

Regelmatig organiseert Co een loterij op Facebook, op 3 oktober wordt 40 kilo hutspot gemaakt voor de gezinnen, overheerlijke zelfgemaakte fototaarten voor de kinderverjaardagen, ieder jaar hebben ze een eigen Sint en gitaar Piet, kerstpakketten voor alle gezinnen, de kinderen in het kerstnieuw dankzij Stichting Jurk, Albert Heijn speelgoedactie en de oliebollenactie.

Naast alle donaties in natura zit er soms eens een geldbedrag tussen en één was de € 500 van de Vrijwilligersprijzen. Aangezien de Voorraadkast veel mensen over de vloer krijgt en een bakje koffie tot veel mooie gesprekken leidt, heeft Co een nieuwe koffiemachine gekocht. En niet geheel onnodig, want er gaan 220 kopjes koffie doorheen per week.

Begin januari viert de Voorraadkast feest, want dan bestaan zij 5 jaar en dat dat willen ze groots vieren. Er wordt al volop gespaard, maar iedere hulp is natuurlijk welkom!

Op dinsdag 10 december 2019 worden wederom de Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Ken jij iemand die deze prijs absoluut verdient? Vraag het voordrachtsformulier dan even aan via de website, via mail of telefonisch via 071 40 333 23 en stuur deze voor vrijdag 18 oktober a.s. in.