Je kan meer dan je denkt - Film Pieter van den Eijkel

Pieter van den Eijkel uit Katwijk heeft afgelopen zomer meegedaan aan het WK Bowlen voor Doven en Slechthorenden in München. Welzijnskwartier heeft hem voor, tijdens en na het WK geïnterviewd en hiervan een korte film gemaakt met de titel: JE KAN MEER DAN JE DENKT! Vrijdag 29 september hebben we de film, onder toeziend oog van Pieter zelf, laten zien aan de leerlingen van groep 5 van de basisschool de Duinroos in Katwijk. Voordat de film begon hebben we een serieus gesprek met de kinderen gevoerd hoe het is om met een beperking te leven. Na de film leerde Pieter, die dus doof is, de kinderen wat gebarentaal, gaf hij bowling tips en deed hij voor hoe je moet bowlen. Na deze wijze lessen mochten de kinderen zelf bowlen en ontving iedereen na afloop een heus bowling diploma met daarop de handtekening van Pieter. Ze waren zwaar onder de indruk. Bekijk bij dit bericht de film.

Week van de toegankelijkheid
Iedereen moet de mogelijkheid hebben om mee te doen; simpelweg shoppen in een winkel, feesten bij een festival of bijvoorbeeld surfen over het internet. 1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. En nog niet alles in de samenleving is aangepast op deze groep.

Met de week van de Toegankelijkheid laten we zien hoe belangrijk toegankelijkheid is in het dagelijks leven en stimuleren we iedereen om te werken aan toegankelijkheid. Toegankelijkheid moet normaal worden, ontoegankelijkheid de uitzondering. Toegankelijkheid betekent dat iedereen, ook mensen met een beperking, volwaardig en op voet van gelijkheid kunnen meedoen aan de samenleving. Het is dus meer dan het opheffen van fysieke belemmeringen; gastvrijheid en openstaan voor mensen met een beperking is minstens zo belangrijk!

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.

Denk je ook dat je meer kan en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Er is een nieuw aanspreekpunt voor aangepast sporten in de gemeente Katwijk! Sociaal werker, Vincent Huizer is er voor iedereen die een vraag heeft op het gebied van sporten met een beperking. Heb je een vraag? Schroom dan niet en mail naar vincenthuizer@welzijnskwartier.nl of bel naar 06-82048300. Natuurlijk kun je ook zonder afspraak langskomen op het spreekuur. Deze is iedere donderdag van 15:00 tot 16:00 uur in de Burgt in Rijnsburg.

Doe Mee Weken 2023
De Week van de Toegankelijkheid maakt deel uit van de Doe Mee Weken. Deze weken zijn bedoeld om diverse maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen. Daarom is er tijdens deze weken een divers aanbod aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur, ontmoeting en vrijwilligerswerk.