"Je zorgt dat als jij je ogen sluit, je gelukkige kinderen hebt achtergelaten"

Hans (59 jaar) is een geboren visserman, trotste vader van vier kinderen en opa van twee kleinkinderen. Samen met zijn vrouw, hond en kat woont hij in Katwijk.

Hans vertelt over de coming out van zijn zoon: “Het was geen probleem, wij wisten het al. Als ouders voel je zoiets wel aan. Mijn vrouw en ik hadden het er al eerder over gehad. Toen besloten we samen te wachten tot hij er zelf mee kwam. Je gaat natuurlijk niet naar je zoon toe met de vraag: ben je homo?”

Na de coming out veranderde er dan ook niet veel in zijn gezin. ”We zijn in erg open in onze familie, we vertellen alles tegen elkaar”, benoemt Hans, “Ik weet alles van mijn kinderen en zij van mij. We hebben geen geheimen. Als ze iets kwijt willen, kom maar op.” Toch is dit niet vanzelfsprekend voor veel gezinnen, bijvoorbeeld door de rol van geloof, onbegrip of het gebrek aan acceptatie. 

“Je wilt je kinderen toch gelukkig zien, of dat nou met een jongen of meisje is. Je moet niet tegen de gevoelens van iemand ingaan, dat lijkt me niet gezond. Want dan zit jij niet lekker in je vel en je kind al helemaal niet meer”, luidt zijn advies voor de ouders in zo’n situatie, “Je kind is het allerbelangrijkste in je leven. Soms moet je daar iets voor laten vallen. Je zorgt dat ze gelukkig zijn en dat als jij je ogen sluit, je gelukkige kinderen hebt achtergelaten.”