“Blijf wie je bent, maar zorg wel dat iedereen zich thuis voelt, wie dat ook is"

Mart (55 jaar), geboren in De Waal Malefijtstraat, maar tegenwoordig woonachtig in Noordwijkerhout. Hij is al negen jaar voorzitter van Voetbal Vereniging Katwijk. 

In december 2022 heeft de voetbalclub een nieuw clublied laten schrijven en opnemen. Een lied waarin ook een stukje inclusiviteit is meegenomen, Mart legt uit: “Het was het idee van mijn vrouw, wellicht weten jullie dat Jan Smit tegenwoordig voorzitter is van FC Volendam. Ik vroeg hem om hulp want we mistte nog één ding, namelijk een clublied. Hij verwees ons door naar Marcel Fisser en zo ontstond ons clublied,” trots vervolgt hij, “Het lied heeft één hele gave zin, namelijk: ‘Iedereen hoort erbij’. Dat is typisch VV Katwijk. We staan allemaal achter elkaar en we doen het samen.” 

De voetbalclub vindt het belangrijk om zich in te zetten voor iedereen. “VV Katwijk wil veel meer dan een club zijn. We zijn veel meer dan een voetbalvereniging”, legt Mart uit, “er is hier zes dagen per week reuring, dat heeft niet altijd met voetbal te maken. We proberen diegene die VV Katwijk liefhebben of supporten het familiaire gevoel mee te geven. We willen topvoetbal spelen, maar ook dat het een familiaire club blijft. En dat is wel de uitstraling die wij hebben, daar hoort geen uitsluiting bij.”

Het zit volgens Mart in het DNA van VV Katwijk en dit zie je niet bij alle sportverenigingen. “Mijn ervaring is dat ook dat stukje inclusiviteit in het DNA moet zitten. Ik kan me voorstellen dat het ook met generaties en leeftijden te maken heeft, maar ook in welke gemeente en omgeving je woont.” Hij adviseert: “Blijf wie je bent, maar zorg wel dat iedereen zich thuis voelt binnen jouw vereniging, wie dat ook is. Zorg dat er voor iedereen een plek is en dat iedereen een beetje vitamine A krijgt. Die A staat voor ‘aandacht’, dan moet het met elke club wel goedkomen.”