“Ik denk dat het vooral van belang is om een veilig gevoel te creëren voor LHBTIQ+ jongeren”

Jens (22 jaar) is al ruim acht jaar vrijwilliger bij Kattuk.nl en sinds een aantal jaar voorzitter van de Pridegroep. 

Toen hij op zijn veertiende als vrijwilliger begon, bestond de pridegroep nog lang niet. “Vijf jaar nadat ik vrijwilliger was, kwam het onderwerp pas ter sprake binnen de groep vrijwilligers en toen bleek dat we al een stuk of zeven LHBTIQ+ jongeren hadden.” Hierna kwam het besluit om een Pridegroep te starten. Jens vervolgt: “Het is nu een groep met veertig tot vijftig jongeren die wekelijks samenkomen om acties voor te bereiden, activiteiten te organiseren voor LHBTIQ+ jongeren in de gemeente Katwijk.”

Niet iedereen begrijpt de meerwaarde van een Pridegroep, maar Jens ziet hoe belangrijk zo’n plek is voor LHBTIQ+ jongeren. “In een dorp als Katwijk, waar mensen over het algemeen wat conservatiever zijn, als het gaat om LHBTIQ+ ’ers, is het belangrijk dat er voor jongeren een plek is waar zij zich thuis voelen, waar zij veilig met leeftijdsgenoten kunnen samenkomen en met elkaar kunnen praten. Dat mist in de gemeente door gebrek aan acceptatie. Het is daarom fijn om elkaar te ontmoeten en elkaar mee te nemen. We trekken er samen op uit en kunnen zo een deel van onszelf laten zien.” 

Voor nu is de Pridegroep van Kattuk.nl nog de enige plek in Katwijk waar LHBTIQ+ jongeren terecht kunnen, maar Jens ziet nieuwe initiatieven ontstaan. “Op Pieter Groen zijn ze bezig met het oprichten van een GSA (Gender & Sexuality Alliance), het bestaat uit een groep leerlingen en docenten die op school activiteiten organiseren”, legt Jens uit. “Een positieve ontwikkeling, maar voor nu zijn wij nog de enige plek waar deze jongeren terecht kunnen.”

“Ik denk dat het vooral van belang is om een veilig gevoel te creëren voor LHBTIQ+ jongeren”, geeft Jens verenigingen, scholen en andere organisaties mee die aan de slag willen gaan met inclusiviteit. "Dat je let op de houding tegenover jongeren en maatregelen tegen onveiligheid neemt. Of check of er vertrouwenspersonen beschikbaar zijn of andere personen waar iemand op af kan stappen als iemand ergens mee zit of ergens tegenaan loopt.”