Kruisbestuiving in nieuwe huis van de wijk

Op 19 januari opende wethouder Spek de deuren van het nieuwe Huis van de Wijk Cleijn Duin. Dit wijkcentrum is de vervanger van De Schelp in Hoornes. Ondertussen is de kop in Cleijn Duin eraf. De wijk begint het Welzijnskwartier te kennen, en omgekeerd. Tijd voor een update van een nieuw Huis van de Wijk. Reporter van dienst: Arnout de Bakker, sociaal werker Welzijnskwartier. 

Afscheid nemen doet altijd pijn
Het afscheid van De Schelp deed een beetje pijn. Mijn collega’s en ik hadden daar na al die jaren een fijne band opgebouwd met de wijkbewoners. Tegelijkertijd hadden we ook begrip voor de plannen van Dunavie en de gemeente om juist op die plek nieuwe woningen te bouwen. Voor ons was het de vraag of de bewoners van Hoornes naar de andere kant van de Rijn zouden komen. En of we nieuwe bewoners aan ons konden binden.

Hele mooie ruimte
De eerste klap is een daalder waard. Daarom hebben we meteen bij de opening van het nieuwe wijkcentrum een beetje uitgepakt. Er waren speeches, hapjes, drankjes en al mooie ontmoetingen. En ja, zowel mensen uit Hoornes als Cleijn Duin zagen hoe geweldig open en mooi deze locatie is en is ingericht. 

De afgelopen weken zijn de eerste activiteiten opgestart. De meest bezochte is het Buurtbakkie. Het wekelijkse stukje gezelligheid waarin mensen uit de wijk elkaar ontmoeten. Daarnaast zijn er kinder- en beweegactiviteiten in de wijk, trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten voor statushouders en een toffe meidenavond op maandagavond. Om maar eens wat te noemen. 

Kruisbestuiving
Het wijkcentrum ligt pal naast het Gezondheidscentrum Cleijn Duin. Dat heeft flinke voordelen. Allereerst attenderen de praktijken die daar zitten hun cliënten op onze activiteiten en begeleiding. En wij verwijzen mensen door als we denken dat er iets aan de hand is. Daarnaast werken we goed samen met bijvoorbeeld de wijkvereniging Cleijn Duin-Witte Hek in het buurthuis De Mijlpaal, waar onze stoelyoga voor senioren wordt georganiseerd. En zeker ook met het Wijkteam 0-100 die eens per week op onze locatie aanwezig is. Onze locatie wordt regelmatig ook voor een ontmoeting tussen Taalmaatjes gebruikt.

Vrijwilligerscentrum
Dat het Huis van de Wijk Cleijn Duin lekker toegankelijk is, blijkt ook wel uit de aantrekkingskracht van deze locatie op vrijwilligers. Sowieso sluiten de chauffeurs van de Maaltijdservice hun rondes hier af met een bak koffie. Daarnaast zien we steeds meer wijkbewoners binnenlopen met de vraag of ze nog wat vrijwilligerswerk kunnen doen in de wijk. Die vraag is overigens heel makkelijk te beantwoorden: ja, dat kan. 

Linkje met Hoornes
‘Zijn jullie nu helemaal weg uit Hoornes?’, vragen mensen wel eens. Nee hoor, verre van. Uiteindelijk krijgen we weer een nieuwe multifunctionele locatie in Hoornes. In de tussentijd hebben we spreekuren in de bibliotheek en zijn alle Hoonessers superwelkom in Cleijn Duin. En blijven we actief in de Hoornes: op de basisscholen, in het complex de Driehoek met een ontmoetingsactiviteit, bij de Torenflats. Overigens vind ik onze Huis van de Wijk Cleijn Duin nu al als thuis voelen. Ik hoop dan ook dat we in beide wijken onze diensten kunnen blijven aanbieden. 


 

Meer weten over activiteiten of samenwerking. Bel, app of mail Arnout de Bakker, sociaal werker bij Welzijnskwartier: 06-12215177, arnoutdebakker@welzijnskwartier.nl.
Praktische informatie Huis van de Wijk Cleijn Duin
Cleijn Duinplein 24, Katwijk a/d Rijn
071-8894461

Inloop: donderdagochtend van 10:00 – 12:00 uur
Spreekuur Medelanders: maandag 14:00 – 16:00 uur en woensdag 9:30 – 12:30 uur
Stoelyoga in de Mijlpaal: woensdag 11:00 – 12:00 uur
-
Spreekuur Bibliotheek Hoornes: donderdag 13:30 – 15:00 uur