Meer aandacht voor Lezen en Schrijven

Week van Lezen en Schrijven

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de samenleving kan meedoen, is er van 8 tot en met 15 september extra aandacht voor laaggeletterdheid tijdens de Week van Lezen en Schrijven.

In de gemeente Katwijk vervult de Bibliotheek daar uiteraard een mooie rol in. Naast duizenden boeken hebben zij regelmatig cursussen, voorstellingen en lezingen. De Bibliotheek heeft een leuk programma samengesteld over Lezen en Schrijven. Ook organiseren ze activiteiten in samenwerking met Welzijnskwartier.

Programma in vogelvlucht
Zo geeft 'Letter Belangrijk' op woensdag 13 september (15:00 tot 15:45) een leuke voorstelling in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. Speciaal voor kinderen van 4 t/m 8 jaar. Op 20 september wordt er in de Verhalenzaal van Bibliotheek Katwijk aan Zee (14.30 - 16:30) een film getoond over dementie.

Auteur Léon Biezeman komt een inspirerende lezing geven over dyslexie. Dyslexie hebben en toch boeken schrijven... dat kan toch niet? Auteur Léon Biezeman heeft het tegendeel bewezen. Hij vertelt hierover op 13 september (19:30) in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. En op 11 september (19:30) draait er een themafilm in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. In deze waargebeurde film vluchten twee zussen uit oorlogsgebied om hun droom om mee te doen aan de Olympische Spelen waar te kunnen maken.

Gelijke Kansen Netwerk
Op 5 oktober organiseert JES Rijnland, samen met het Gelijke Kansen netwerk in Katwijk een lezing 'Meertaligheid bij Kinderen'. Deze avond is bedoeld voor professionals uit het (basis)onderwijs, de kinderopvang en andere belangstellenden die meer willen leren over meertaligheid en de taalontwikkeling bij kinderen. En lijkt het je leuk om aan kinderen voor te lezen? JES Rijnland zoekt altijd enthousiaste voorlezers.

Verhalenkoffer on tour
Naar mooie verhalen luisteren kan tijdens de Verhalenkoffers on tour. In onze Verhalenkoffer zitten allerlei korte verhalen en anekdotes over het leven van alledag. Deze verhalen worden gepassioneerd voorgelezen. Het samen luisteren naar verhalen leidt tot leuke gesprekken. Bezoekers kunnen ook zelf voorwerpen meenemen waar een verhaaltje aan vast zit. Zoals bijvoorbeeld een oud bijbeltje of een poesiealbum. Kom je gezellig langs? 26 september ben je van harte welkom in de Burgt in Rijnsburg (10.30 en 11.30) en op donderdag 5 oktober ben je van harte welkom bij inloophuis Soelaas in de Voorhof (10.30 – 11.30 uur). 
 
Ingewikkelde post?
Het digiTaalhuis is een deel van Bibliotheek Katwijk waar je heen kunt als je beter wil leren lezen, schrijven of met de computer wil leren werken. Zij hebben diverse spreekuren en taalgroepen waar je aan taal kunt werken. Heb je moeite met een brief? Of snap je niet wat de bedoeling is? Bij de Formulierenbrigade kan je altijd terecht om er samen met iemand naar te kijken. Handig en helemaal gratis.

Doe Mee Weken 2023
De week van Lezen en Schrijven maakt deel uit van de Doe Mee Weken. Deze weken zijn bedoeld om diverse maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen. Daarom is er tijdens deze weken een divers aanbod aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur, ontmoeting en vrijwilligerswerk. 
 

Doe Mee Festival

Katwijkse verenigingen en organisaties hebben heel veel te bieden! Wat precies? Dat laten zij zien op het Doe Mee Festival op 9 september 10:00-16:00 uur op het Marktplein naast Aquamar. Er zijn grote en kleine workshops, optredens, activiteiten en een gezellige informatiemarkt.  
  
Het Doe Mee Festival is voor jong en oud. De naam verklapt al het idee van het event: MEEDOEN. Bij alles wat er op het marktplein gebeurt staat MEEDOEN centraal. Lekker actief meedansen met DC Dance, meezingen met Romans Twelve, radio maken voor RTV Katwijk of ontdek het vrijwilligerswerk in buurt. Laat je inspireren bij het Blijtank Station, proef de lekkerste gerechten in de foodcorner of stap op de smoothiefiets. Ervaar dit en nog veel meer aanbod van lokale organisaties op 9 september.