Mantelzorgers in gesprek met raadsleden

‘Een casemanager voor mantelzorgers, minder bureaucratie, meer maatwerk in de overgang van jeugdzorg naar WMO en betere samenwerking tussen organisaties'.

Dit zijn de verbeterpunten waarmee de meet & greet tussen Katwijkse mantelzorgers en raadsleden werd afgesloten afgelopen maandag. Het was een indrukwekkende en geslaagde avond vol persoonlijke verhalen, georganiseerd door Welzijnskwartier en de Gemeente Katwijk. Wethouder Emile S. opende de avond en onderzoekt de komende periode welke vervolgstappen er genomen kunnen worden naar aanleiding van de adviezen van mantelzorgers.  
 
Een twaalftal mantelzorgers deelden deze avond hun ervaringen met raadsleden uit Katwijk. Het was een gemêleerde groep mantelzorgers, die allen werk en mantelzorg combineren en vaak al diverse jaren zorgen voor hun naaste ouder, kind of partner.  
Uit hun verhalen kwam naar voren hoe ingewikkeld het kan zijn om de zorg voor je naaste te organiseren. De mantelzorgers gaven inzicht in wat er allemaal bij komt kijken, welke stress zij ervaren en tegen welke bureaucratische muren ze aanlopen. Ze vertelden tevens wat ze nodig hebben om de zorg goed te kunnen uitvoeren en volhouden.  
 
De gemeenteraad was breed vertegenwoordigd. Vele politieke partijen waren aanwezig en luisterden aandachtig. Het werd door beide partijen als waardevol beschouwt om op deze manier met elkaar in gesprek te zijn, en vervolgens met elkaar na te denken over wat er nodig is om de ondersteuning van mantelzorgers te verbeteren.   
 
Niet alles wat genoemd werd is gemakkelijk op te lossen. Met name daar waar wetgeving vanuit het rijk aan ten grondslag ligt. Welzijnskwartier en de gemeente Katwijk onderzoeken komende periode welke stappen gemaakt kunnen worden en houden de raad en de mantelzorgers op de hoogte van het vervolg. 

#mantelzorg #ingesprek #raadsleden #Katwijk #vanelkaarleren

Lees het gehele verslag over de bijeenkomst hier