Mooie ontmoetingen #4 Eenzaamheid in tijden van Corona

Er zijn duizenden ontmoetingen tussen mensen. Blije, verdrietige, snelle, vurige, boze, ingewikkelde, frustrerende en spetterende ontmoetingen. Ze horen er allemaal bij in een mensenleven. Veel ontmoetingen passeren gewoon. Dat is jammer, want ontmoetingen kunnen zo mooi zijn en een stukje eenzaamheid voorkomen. Daarom staan we in deze serie stil bij wat een ontmoeting met mensen kan doen. En ook wat een gebrek aan het ontmoeten van mensen kan doen met iemand. Deze keer belichten we daarom het thema ‘eenzaamheid’ in tijden van Corona. 


Meneer Van den Oever is 78 jaar en heeft het, net zoals velen in deze bizarre onzekere tijden, erg moeilijk. Zijn routine die hij heeft gevonden nadat zijn vrouw drie jaar geleden is opgenomen in Overduin, kan hij van de ene op de andere dag niet meer uitvoeren. Meneer bezocht elke middag trouw zijn vrouw die lijdt aan Alzheimer. Tot de dag van de ingrijpende maatregelen die werden afgekondigd vanwege corona. Opeens mocht er van alles niet meer, maar voor hem betekende dit met name dat hij geen bezoek meer mag brengen bij zijn vrouw.   

Meneer Van den Oever houdt enorm van fietstochtjes naar onder andere Scheveningen, die hij dan steevast afsluit met een lekker bakje koffie. Maar nu de horeca is gesloten, is dat fietstochtje minder leuk. De uitjes met zijn auto zijn ook plotseling verleden tijd geworden. Tijdens een ritje kreeg hij bijna een ongeluk, omdat hij er met zijn hoofd niet bij was. Hij moest telkens denken aan zijn vrouw, die hij zo graag wilde bezoeken, maar wat niet mocht. Tijdens een autorit besloot hij dat hij beter niet meer kan deelnemen aan het gemotoriseerde verkeer. Sindsdien wordt hij natuurlijk flink beperkt in zijn vrijheid. Ondanks dat meneer veel steun ervaart van zijn kinderen en schoonzus zorgden al deze gebeurtenissen ervoor dat meneer zich erg eenzaam en verdrietig voelt, want hij werd min of meer gedwongen om thuis te blijven.  

Na 12 lange onzekere weken waarin meneer zich meerdere malen afvroeg of zijn vrouw hem nog wel herkent, mocht meneer gelukkig weer op bezoek. Tot zijn grote opluchting zag hij zijn vrouw met gespreide armen op hem wachten, klaar voor de omhelzing! Het weerzien was voor beide zeer emotioneel en mooi, zoals een liefdesverhaal tussen twee oudere mensen kan zijn. Tegelijkertijd is het een weerspiegeling van de schrijnende situatie waarin velen zich bevonden en zich deels wederom bevinden. Leven en leren omgaan met angst, onzekerheid en eenzaamheid. Komt er weer een lockdown en hoelang gaat die dan duren? Hoe ga je om met eenzaamheid, die al dan niet worden veroorzaakt door van buiten opgelegde maatregelen? 

Vanuit Welzijnskwartier worden mantelzorgers gebeld, om te luisteren naar hun verhaal, om te horen hoe het met hen gaat en om steun op afstand te bieden. Zo is ook het contact met meneer Van den Oever ontstaan. Door een luisterend oor te bieden, kan meneer zijn verdriet delen. En heeft hij het gevoel niet vergeten te zijn en er nog steeds bij te horen.  Dat moment van aandacht is veel waard en wordt gewaardeerd. Bel dus gerust met 071-4033323.