Geef iedereen een eerlijke kans

Geef iedereen een eerlijke kans Oordeel niet op hoe iemand praat, hoe iemand eruit ziet, maak geen onderscheid door Nicole ten Thij (Welzijnskwartier) Mijn ontmoeting is deze keer met Brigitte Verbruggen (52). Zij is het maatje van Monique Berg (54) en Maria Siebelhoff (53). Twee enthousiaste dames die aan Brigitte een echte vriendin hebben.

Brigitte is nu 4 jaar maatje van Monique. Monique heeft een beperking en Brigitte is heel belangrijk voor haar. Brigitte hoort bij de familie, Monique komt naar verjaardagen van Brigitte en even naar de ouders van Monique rijden in Rotterdam draait Brigitte haar hand niet voor om. Er wordt een chauffeur van het Zeehos geregeld en als er geen chauffeur beschikbaar is rijdt Ben, de vriend van Brigitte. Onder geen beding wordt er iets afgezegd voor haar vriendin(nen). Terwijl Monique bij haar ouders (vader 91 en moeder 81) is, gaat Brigitte bij de zus van Monique op de koffie. Monique's familie is dan ook erg jaloers op Brigitte, want Brigitte ziet Monique aanzienlijk vaker (iedere woensdag en om de zaterdag). En deze dankbaarheid steken ze niet onder stoelen of banken: cadeautjes met kerst, met 49e verjaardag een taart aan de deur en met 50 een enorm boeket bloemen.

Ook Maria is aanwezig. Brigitte en Maria kennen elkaar al twee jaar. Er werd gezegd dat Maria moeilijk was in de omgang. Daar dacht Brigitte wel anders over: "Er kan niemand moeilijker zijn dan ik!". Door Maria leert Brigitte nu beter 'nee' zeggen en haar grenzen aangeven. Net als Monique komt Maria thuis bij Brigitte. "Zo werkt dat bij vriendinnen."

Naast familiaire ontmoetingen ondernemen de vriendinnen nog veel andere activiteiten: Maak de droom waar concert in Utrecht, Bloemencorso, Zomermuziekfeest, Kerst en Koningsdag. Zodra het woord 'Koningsdag' valt, wordt Monique direct enthousiast: "Heel gaaf was dat met leuke muziek!". Ook als we praten over de keer dat ze een half uur vastzaten in de lift, lacht Monique honderduit. Brigitte zat in de lift te huilen en Monique bleef rustig.

De band is zo sterk dat als Brigitte ooit de loterij wint, zij een groot huis koopt en Monique en Maria bij haar intrekken.


Een flink verleden

Brigitte heeft al een flink verleden achter de rug. Brigitte is opgegroeid in Den Haag en was op 13-jarige leeftijd al uit huis. Raakte vervolgens verslaafd.

Terwijl ze 27 jaar was, ontdekte ze haar zwangerschap en dat was ze al 6 maanden. Haar zwangerschap ziet ze als haar redding, want ze is direct gestopt met haar verslaving. Brigitte heeft twee dochters, Nikki (betekent overwinning) en Jamie (betekent schone); heel toepasselijk voor haar leven.

Toen haar leven een aantal jaren terug weer op losse schroeven kwam te staan door een scheiding ging ze aan de slag als vrijwilliger bij diverse instanties waar het op z'n zachtst gezegd niet soepel verliep; spijtig genoeg kreeg Brigitte te maken met mishandeling en onderscheid op basis van uiterlijk en geloof. Ook kwamen toen diverse gezondheidsproblemen boven drijven bij Brigitte; dat maakte haar ook beperkter in mogelijkheden. Met gezondheidsproblemen is het moeilijk om voor een werkgever te werken; er is namelijk geen begrip voor de situatie. En hoe vaak kun je je ziek melden? Nu is Brigitte arbeidsongeschikt en zet zij zich in als vrijwilliger. Als vrijwilliger werkt het makkelijker en is er meer begrip voor de situatie. Als het echt niet gaat, kan Brigitte afzeggen. Maar of ze dat heel vaak doet? "Nee hoor! Dit is echt het leukste wat er is. Je gaat chagrijnig heen en komt met een glimlach thuis. Zo zwaar heb je het thuis eigenlijk helemaal niet.", aldus Brigitte.


Dé match

Door een training respijtzorg ontmoette Brigitte Asli van het Welzijnskwartier. En zo is Brigitte terecht gekomen bij de vrijetijdsbesteding van het Zeehos. Haar eerste ontmoeting was met Ben waar ze twee jaar later zelfs een relatie mee kreeg. Met haar ex-man heeft ze weer goed contact en ook hij is vrijwilliger bij het Zeehos. En dat het vrijwilligerswerk in het bloed zit, is duidelijk, want ook haar dochters zijn aan de slag.

Naast het vrijwilligerswerk bij het Zeehos assisteert Brigitte nu al voor de 3e keer bij een training van het Welzijnskwartier en helpt bij ook de intakegesprekken. Brigitte vindt het belangrijk dit te doen. Je hebt het gevoel dat je ertoe doet. Ook volgt ze diverse trainingen om haar vriendinnen zo goed mogelijk te kunnen helpen: rolstoelduwen en slikadvies. Op haar wenslijst staat nog de training tillift, maar dat is er nog niet van gekomen.


Waarom vrijwilligerswerk?

Brigitte is een echte bezige bij met haar vriendinnen. Waarom zij vrijwilligerswerk doet? Daarin is Brigitte recht door zee: "Je krijgt een uitkering en daar moet je iets voor doen. Wat is nou die paar uurtjes? Je betekent heel voor iemand. Er zitten zoveel mensen op een maatje te wachten". Bij de intake ziet Brigitte 6 van de 10 mensen die móéten van de gemeente en dat stralen ze ook uit.

Het advies dat Brigitte toekomstige vrijwilligers kan geven, is makkelijk: "Je krijgt er een positieve instelling van. En misschien verandert er wel iets in je leven? Twijfel je nog? Lees erover. Stap naar binnen. Je hart is er goed voor en haalt je uit de sleur van thuis."


Klein appeltje schillen

En met organisaties heeft ze nog wel een appeltje te schillen. "Oordeel niet op hoe iemand praat, oordeel niet op uiterlijk, maak geen onderscheid. Geef iedereen een eerlijke kans.". Zorg ook voor een gelijke behandeling, want Brigitte moest hemel en aarde bewegen om ook een certificaat voor de training slikadvies te krijgen.

Op woensdag 5 juni vindt de thema avond 'Vrijwilligers doelgroepen' plaats. Deze bijeenkomst richt zich op alle organisaties in Katwijk, Rijnburg en Valkenburg waar vrijwilligers actief zijn. Tijdens deze avond zijn er workshops van diverse zorgorganisaties om het gesprek met de vrijwilligersorganisaties te initiëren. Wat kan een vrijwilliger uit een andere hoek voor jouw organisatie betekenen? Meer informatie op de website: www.welzijnskwartier.nl

Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk? Zoek dan contact met het Vrijwilligers Informatiepunt van het Welzijnskwartier. Corine, Daphne & Loes zijn telefonisch bereikbaar op 071 403 33 23 en via e-mail vip@welzijnskwartier.nl.