Lisah vertelt openhartig over eenzaamheid

Meisje die in het donker piano speelt

Eenzaamheid kent geen leeftijd en kan iedereen treffen. Zo ook Lisah. In het kader van de Week van de Eenzaamheid heeft collega Nadine deze jonge meid geïnterviewd over wat haar heeft geholpen om eenzaamheid achter zich te laten. 

Wie ben je en waar kom je vandaan?  
Ik ben Lisah, ik ben 16 jaar en ik woon in Katwijk. 

Hoe ben jij bij het Welzijnskwartier terecht gekomen?  
Via school kreeg ik een pluscoach. Dit omdat ik onzeker was en op school bang was dat ik dat zou meenemen naar mijn nieuwe school. 

Waarom kwam je bij het Jongerenwerk Welzijnskwartier?  
Via pluscoach om wat zelfverzekerder te worden. Mijn pluscoach werd Nadine De Koning. Toen daagde Nadine mij uit om een online kookworkshop samen met haar te geven voor andere jongeren. Ook ben ik uitgedaagd om mijn talent te laten zien tijdens een live q&a op Instagram. Voor beide dingen was ik eerst super zenuwachtig maar achteraf ben ik heel blij dat ik deze kansen heb gepakt. Ondertussen sta ik nu ook elke week in Scum te DJ-en en ben ik elke week bij het kookcafe om te helpen. 

Hoe ging dat in zijn werk, ook met corona?  
Tijdens de pluscoaching gingen wij buiten wandelen. Dit in verband met Corona. Nadine vertelde mij tijdens het wandelen over haar werk bij het Welzijnskwartier. Tijdens de wandelingen deden we een aantal oefeningen om een zelfverzekerdere houding aan te nemen. FAKE IT TILL YOU MAKE IT zei Nadine altijd.  

Wat deed dit voor jou?  
De pluscoaching gaf mij het gevoel dat ik meer kon dan ik dacht. Door alle uitdagingen die Nadine me gaf, ben ik gegroeid. Daardoor werd ik geïnteresseerd in het jongerenwerk en leek het me leuk om een keer te gaan kijken, Sindsdien kom ik er wekelijks. Hartstikke gezellig en ik leer hier elke week nieuwe mensen kennen. Mijn wereld wordt steeds groter.  

Wat heeft jou dit gebracht?  
Zelfvertrouwen, zelfvertrouwen en nog meer zelfvertrouwen! Ik weet nu dat ik veel meer kan dan ik hiervoor dacht.  

Hoe zag jouw leven hiervoor er dan uit?  
Ik werd  vier jaar lang gepest op mijn vorige school en door corona werd dit alleen maar erger. Ook omdat ik in China ben geboren, werd ik vooral daar mee gepest. Omdat ik niet lekker in me vel zat, bleef ik veel thuis. Ik heb mijzelf in die tijd mentaal en fysiek opgesloten. Ik voelde me in die periode eenzaam en alleen. Nu voel ik me bevrijd. Ik dacht namelijk dat ik de enige was die zich zo voelde. 

Hoe zie jij de toekomst?  
Het gaat nu goed met mij. Ik zit op de vervolgopleiding tot Maatschappelijke Zorg en ik voel me goed. Zelfvertrouwen heb ik nu nog steeds en blijf ik houden. Onder andere doordat ik bij Welzijnskwartier steeds wordt uitgedaagd om meer dingen te leren en te doen. Ik zie mijn toekomst zeer positief tegemoet.  

Als Welzijnskwartier niet op jouw pad was gekomen waar zou je dan nu zijn? 
Dan had ik een pluscoach van een andere organisatie gehad en dan was ik nooit bij Welzijnskwartier terecht gekomen. Als ik het Welzijnskwartier nu niet meer zou hebben, zou ik dat enorm missen. Door Welzijnskwartier weet ik nu dat ik niet de enige ben met problemen. En als ik een advies zou mogen geven aan andere mensen die hetzelfde voelen als ik toen: “praat met iemand, maakt niet uit met wie, want het ligt niet aan jezelf”.  

Bedankt Lisah voor dit openhartige interview. Klasse! 

Herken je jezelf (of je kind) in dit verhaal? Blijf er niet mee zitten! 
Neem contact op met Nadine de Koning via nadinedekoning@welzijnskwartier.nl voor het maken van een afspraak.