Welzijnskwartier houdt extra oog in het zeil Jongerenwerkers meer op straat èn online

De afgelopen tijd waren de scholen gesloten. Dus meer jongeren op straat en meer gedoe, overlast en onveilige contacten. Veel jongeren willen chillen met vrienden en vriendinnen. Ook in deze coronaperiode, waarin ook nog eens de eindexamens zijn gecanceld. Sterker, een aantal jongeren ziet deze periode als een vakantie. En daar gedragen ze zich ook naar. Als ze thuis niet op hun telefoon of Playstation zitten, komen ze tegen alle adviezen in nog steeds samen op hangplekken en veldjes. In de groep zijn ze zich meestal een stuk minder bewust van de risico’s.

Met z'n vijven op een bankje. Samen uit een blikje drinken. Zakken chips met grijpgrage handen leegeten. Al stoeiend en zoenend de pubertijd vieren. Het gebeurt allemaal. Daarom zijn de jongerenwerkers van Welzijnskwartier nu zoveel op straat. Overal in de Duin- en Bollenstreek. Jeroen van der Voort, jongerenwerker in Katwijk: "Ouders weten niet altijd wat hun kinderen doen op straat. En omdat het lastig is om de jeugd binnen te houden, zien wij een toename van gedoe op straat. Met als gevolg veel rotzooi op de grond, meer opstootjes en vooral ook geen anderhalve meter. Wij draaien nu lange diensten om jongeren hier op aan te spreken."

"Tegelijkertijd", vervolgt collega-jongerenwerker Jonna Wortman in Lisse, "trekken we ook volop onze creatieve online activiteitendoos open, waarmee je thuis aan de slag kunt. Hiermee voorkomen we de gang naar de straat. Ook onderhouden we via digitale hangouts het contact met de jongeren die nu niet naar onze jongerencentra kunnen: Scum, De Schuit, X-out, Ex-Voto, Fascinus, 't Hok en Solution. Het spreekt voor zich dat we nu ook bijna 24/7 appen met al die jongeren die vragen of een luisterend oor nodig hebben."

Stevige samenwerking met gemeente en politie

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen willen de jeugd eveneens actief houden, zonder dat er groepen en overlast ontstaan. Beleidsmedewerker Jeugd Kimberley van den Berg zag het aantal meldingen in haar gemeenten toenemen. "Mensen vragen zich af waarom jongeren nog wel in groepen samenkomen. Soms wordt dat ook als intimiderend ervaren. Dat zagen we ontstaan toen de sportparken dichtgingen. Gelukkig worden er nu steeds meer vlogs, filmpjes, tips en online activiteiten aangeboden, kijk maar eens op de site van het Nederlands Jeugdinstituut. Eigenlijk krijgt alles online nu een boost en ontstaan er nieuwe samenwerkingen. Dat stimuleren wij van harte."

Ook bij de politie is het alle hens aan dek. "Door de nauwe samenwerking met de jongerenwerkers zien we het aantal groepen nu wel snel afnemen", vertelt agent senior jeugd in Katwijk en Noordwijk Herman Oude Veldhuis. "Zowel politie als jongerenwerkers draaien meer wijkrondes en deze zijn ook beter op elkaar afgestemd. Omdat we continu met elkaar contacten, zijn we er snel bij als het uit de hand loopt. We zijn veel op straat en signaleren dus ook andere zaken waarin we samen optrekken. Zo hebben we al meerdere senioren geattendeerd op de Boodschappenservice van Welzijnskwartier.

Digitaal ouderspreekuur

Jongerenwerkers Marcel en Cor gaan i.s.m. Digitaalplein Katwijk iedere woensdag tussen 19.00 en 20.00 uur in gesprek, om vragen van ouders te beantwoorden. Dat gaat eenvoudig via Facebook Live. Weet u niet hoe dat werkt? Vraag uw zoon of dochter om het uit te leggen.

Digitale activiteiten voor jongeren in Duin- en Bollenstreek

Welzijnskwartier komt wekelijks met digitale activiteiten waarmee de jeugd in de Duin- en Bollenstreek letterlijk en figuurlijk in beweging komt. Check op maandag het weekoverzicht op Facebook @welzijnskwartier-in-de-wijken. Een eerste greep:

Voorlichting over Corona

Nee, corona is geen griepje dat wel overwaait. Check Youtube JongerenwerkWZK voor uitleg

Corona Q&A, 30 maart 15.00 – 16.00 uur

Stel al je vragen live op Insta @jongerenwerkWZK

Workshop DJ mix podcast maken, 30 maart 16.00 uur

Je gaat het leren met het programma FL Studio. Live op Insta @jongerenwerkWZK

Yoga workshop, 31 maart 16.00 uur

Jazeker, ook jongeren zoeken balans tussen lichaam en geest. Na deze 45 minuten ben je weer fris en fruitig. Live op Insta @jongerenwerkWZK

DJ & Producers Café Live, 31 maart vanaf 18.00 uur

Jonge aanstormende DJ's gaan live dj sets streamen. Via Insta @jongerenwerkWZK

Game-battle jongerenwerkers 31 maart en 1 en 2 april

Oké, de jongerenwerkers zijn nog geen echte pro's, maar ze weten hun online game-mannetje wel te staan. Vanaf 12 jaar.

Lisse: 31 maart 13.00-15.00. Voeg jongerenwerker Jonna toe: KnoertKlokiebril

Teylingen: 1 april 15.00–17.00 uur. Voeg jongerenwerker Jeroen Lubbers toe

Katwijk: 2 april: 20.00- 22.00. Voeg toe jongerenwerk WZK

Corona Q&A, 1 april 16.00 – 17.00 uur

Stel al je vragen live op Insta @jongerenwerkWZK

Make-up workshop, 1 april 14.00 – 15.00 uur

Make-uppen, hoeveel meiden tussen 10 en 14 jaar zijn daar mee bezig? Met deze workshop leer je hoe het nòg beter kan. Live op Insta @jongerenwerkWZK

Kookworkshop, 2 april 16.00 uur

Jongeren kunnen wel meer dan een ei bakken. Zeker na deze workshop. Live op Insta @jongerenwerkWZK

Corona Quiz, 2 april 17.00 uur

Maak de Coronaquiz en win een Family Pizza van Domino's. Via Insta @jongerenwerkWZK