Week van Lezen en Schrijven

Kom in actie tegen laaggeletterdheid

Van 6 t/m 12 september 2021 is het de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week vragen we in Katwijk extra aandacht voor het belang van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden en het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.

In Katwijk is ongeveer 13% van de inwoners laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen, rekenen en schrijven en hebben onvoldoende digitale vaardigheden. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het aanvragen van toeslagen, het opvolgen van werkinstructies of het lezen van de bijsluiter van medicijnen. Niet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen heeft dus grote nadelen op het gebied van werk, gezondheid, participatie, communicatie en ontwikkeling. 
Activiteiten

Doe Mee Markt 
Heb jij moeite met lezen en schrijven? Het digiTaalhuis is een onderdeel van Bibliotheek Katwijk waar je heen kunt als je moeite hebt met lezen, schrijven of andere (digitale) vaardigheden. Het digiTaalhuis biedt diverse spreekuren en taalactiviteiten waar je aan taal kunt werken of een computercursus kunt volgen.  

Op 11 september staat de Bibliotheek/digiTaalhuis op de Doe Mee Markt met een kraampje waar je informatie kunt krijgen over of even kunt praten met iemand van het digiTaalhuis. De Doe Mee Markt start om 10.15 uur op het Marktplein in Katwijk.  

Workshop Laaggeletterdheid: herkennen en doorverwijzen
In de Week van Lezen en Schrijven organiseert de gemeente Katwijk samen met het digiTaalhuis en Stichting Lezen en Schrijven meerdere workshops over het herkennen van laaggeletterdheid. Het is van belang om als werkgever en professional alert te zijn op deze signalen. Tijdens de workshop leer jij hoe je laaggeletterdheid kunt herkennen in jouw werk en hoe de doorverwijzing er in Katwijk uitziet. 

Deelnemen?
Ben jij een werkgever of professional? En wil jij deelnemen aan de workshop op 6, 7, 8 of 9 september? Neem dan contact op met Moniek Lucassen via m.lucassen@katwijk.nl. 

Doe Mee Weken
Iedereen wil ertoe doen, zinvol bezig zijn, anderen ontmoeten en erbij horen. Tijdens de ‘Doe Mee weken’ staat dit centraal. De seizoensopening (Doe Mee Markt) en de speciale thema's zijn de aanleiding voor gemeente Katwijk en Welzijnskwartier om met de campagne 'Doe Mee Weken' de activiteiten van diverse lokale partners, clubs en verenigingen in het zonnetje te zetten.

6 september t/m 11 oktober 2021 de volgende thema's op het programma:
Week van lezen en schrijven
Nationale Sportweek
Burendag
Week tegen eenzaamheid
Week van de toegankelijkheid
Coming out day
Kijk voor alle activiteiten rondom deze thema's op: www.doemeeinkatwijk.nl



Kijk hier meteen naar de activiteiten tijdens de Doe Mee Weken

Doe Mee Markt op 11 september

Wil jij weten wat het Katwijkse verenigingsleven jou te bieden heeft? Kom dan naar de Doe Mee Markt op zaterdag 11 september. Op de Doe Mee Markt kan je gratis deelnemen aan diverse workshops en activiteiten van lokale clubs en verenigingen. Kortom: de ideale plek om een activiteit te vinden die bij je past!

Doe Mee in Katwijk

Doe Mee Weken 2021