Kijk naar wat iemand kan en geef vertrouwen
Bij het Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden kom ik Katwijker Ruben van Duijn (22) tegen. Ruben is slechtziend en werkt sinds september 2018 als vrijwilliger in Leiden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Ruben is 9 jaar geleden ziek geworden en hierdoor is hij nagenoeg zijn mogelijkheid tot zien kwijtgeraakt; Ruben ziet slechts nog schimmen. Door zijn doorzettingsvermogen weet hij in Rotterdam zijn diploma vmbo-tl binnen te halen en gaat hij vol goede moed aan de slag om de juiste opleiding te vinden. Hierin moet Ruben enorme concessies doen. De vader van Ruben is werkzaam op de binnenvaart en is destijds zijn eigen bedrijf gestart om voor Ruben een toekomst klaar te hebben staan. Want Ruben wilde net als zijn vader werken in de binnenvaart. Die droom viel in duigen toen Ruben niet meer kon zien.
Samen met zijn ouders bezoekt Ruben veel (speciale) scholen om het juiste vervolgonderwijs te vinden. Daar waar veel jongeren moeite hebben met het kiezen van de juiste vervolgopleiding krijgt Ruben te maken met een extra drempel. Geen enkele onderwijsinstelling, zelfs het speciale onderwijs niet, heeft een passende opleiding beschikbaar. Er was zelfs een opleiding die Ruben een heel aanmeldingstraject wilde laten doorlopen om daarna te kijken of ze wellicht een opleiding voor hem hadden. "Eerst een auto kopen en dan pas een testrit maken.", lachte Ruben.
Uiteindelijk gaat Ruben in 2016 naar Visio in Apeldoorn om daar een jaar intern (vier dagen in de week) te revalideren. Hier heeft Ruben veel aan gehad. Veel geleerd en ontdekt dat houtbewerken hem op het lijf geschreven is. Zijn vader heeft de schuur thuis verbouwd tot werkplaats waar Ruben veel van zijn tijd doorbrengt, ook samen met zijn vader.
Over wat Ruben heeft meegemaakt kan hij wel een boek schrijven. "Eigenlijk loopt te veel op niets uit." Zijn wens om bij Visio in Apeldoorn aan de slag te gaan, was zonder succes. Met de arbeidscoach is er niets uitgekomen, nog geen vervolgopleiding weten te vinden en het UWV die Ruben niet de juiste begeleiding kan bieden naar betaalde arbeid. "Het gaat allemaal raar en de toekomst blijft ongrijpbaar." Maar Ruben geeft de moed niet op. Hij heeft doorzettingsvermogen waar nog veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen.
Eindelijk aan de slag
En zo komt Ruben bij het Vrijwilligers Informatiepunt van Het Welzijnskwartier terecht. "Loes weet enorm veel." En zorgt voor een leuke vrijwilligersplek voor 2 à 3 dagen in de week bij het Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden. Ruben stond met zijn oren te klapperen bij de eerste kennismaking: hele enthousiaste mensen en hij kreeg zijn eigen werkplek. En het toeval is dat hij ook hier met houtbewerken verder kan gaan. Hij maakt het mooiste kinderspeelgoed, bijvoorbeeld een vrachtwagen of kiepwagen, waar menig fabrikant jaloers op kan zijn.
Het intrigeert me hoe Ruben dit allemaal voor elkaar krijgt, want met houtbewerken gaat hij toch aan de slag met een zaag en boormachine. Nu ben ik vrouw en wellicht niet zo handig, maar iemand die slecht ziet…… Ruben heeft overal trucjes voor en daar heeft hij hulp van zijn zwager voor gehad. Ruben's zwager maakt malletjes waardoor het makkelijk is om altijd op de juiste plek de gaten te boren. Zijn familie is een grote steun.
Vervoer nooit zeker
Moeilijk voor Ruben is het vervoer naar Leiden. Hij maakt gebruik van de Regiotaxi. Over het algemeen gaat het goed. Nadeel is alleen dat je nooit zeker bent dat je ergens op tijd bent. Ruben heeft menig keer tot 18.30 uur gewacht op een taxi die om 15.00 uur had moeten komen. "Maar ja als dat het ergste is. Ik heb het hier naar m'n zin dus dat heb ik ervoor over."Het voordeel van vrijwilligerswerk
Het voordeel van vrijwilligerswerk
Ruben verveelde zich eigenlijk nooit voordat hij vrijwilligerswerk ging doen, maar echt gezellig was het ook niet altijd. Sinds hij aan het vrijwilligerswerk geslagen is, is zijn wereld een stuk groter geworden. Het is gezellig en Het Warenhuis heeft hem een warm bad geboden. De werkplek die Ruben heeft daar lopen altijd mensen langs en iedereen maakt een praatje met elkaar.
Het advies van Ruben aan andere potentiële vrijwilligers is makkelijk: "Geef de moed niet op. Blijf persoonlijk mensen aanschrijven en ga informeren."
Kijk naar wat iemand kan
Voor Ruben is Het Warenhuis geweldig. Hij heeft het erg getroffen en iedereen is ook blij als hij komt. "Ze staan al klaar bij de voordeur." Er wordt snel gekeken naar wat iemand niet kan in plaats van wat iemand wél kan. Het Warenhuis keek verder, gaf Ruben een kans en het vertrouwen aan de slag te gaan.
Ambitie
Ruben heeft zijn ambities zeker niet laten varen en wil nog steeds een leuke opleiding doen. En uiteraard een betaalde baan. Zijn droom is om een eigen winkel te openen in houtwerken. Als ik zie hoe kundig hij is op zijn werkplek en hoe zijn iPhone ervoor zorgt dat hij alle middelen heeft met iedereen te communiceren via de diverse media, weet ik zeker dat dit goed komt.
Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk? Zoek dan contact met het Vrijwilligers Informatiepunt van het Welzijnskwartier. Corine, Daphne & Loes zijn telefonisch bereikbaar op 071 403 33 23 en via e-mail vip@welzijnskwartier.nl.