Shaming de digitale schandpaal

Digitaal pesten XXL

Onze jongeren horen en worden er bijna dagelijks mee geconfronteerd, shaming. Maar wat is dat nu?

Shaming is iemand te kijk zetten met een onhandige actie of iets beschamend. Denk aan een onhandig bericht, foto, filmpje of foute grap wat zonder toestemming online geplaatst wordt en viral gaat. Een recent voorbeeld: de acteur van Mocro maffia die online een jonge jongen uitdaagt om zijn geslachtsdeel te laten zien. Op een platform waar miljoenen mensen naar kijken. Na wat druk deed deze jongen dit, we spreken dan over sexting. Het filmpje ging viral via alle media, het verspreiden en in het bezit zijn van sexting van een minderjarige wordt gezien als verspreiden/inbezit zijn kinderporno. Het zal voor de acteur serieuze gevolgen kunnen hebben.

Tegenwoordig worden er zelfs speciale shaming accounts aangemaakt. Het is digitaal pesten XXL. Het kan een reputatie beschadigingen en zelfs geestelijke gevolgen hebben voor het slachtoffer. Vergeet niet: eens online, altijd online!

Maar shaming wordt ook als druk middel gebruikt door bijvoorbeeld de politie. Voorbeeld bij de rellen rondom de avondklok werden daders opgeroepen zich te melden voor een bepaalde tijd. Melden zij zich niet dan worden de foto's online geplaatst wat dan natuurlijk viral gaat.

Je merkt het vast al sociale media heeft ons leven leuker en makkelijker gemaakt maar niet simpeler. Onze Katwijkse jeugd krijgt in de eerste klas allemaal de voorlichting 'Shitzooi'. Deze wordt gegeven door onze jongerenwerkers, politie en een halt medewerker zij leggen de valkuilen en gevaren uit die jongeren online tegen kunnen komen.

Scholen in Katwijk kunnen via politie of Welzijnskwartier 'shitzooi' aanvragen.

​​​​​​​Meer informatie over Shitzooi

 

Welzijnskwartier medewerkers die voor de klas staan met Shitzooi

Ben je op zoek naar een tijdelijk vrijwilligerwerk?

Het platform Doe Mee in Katwijk geeft je een overzicht aan beschikbaar vrijwilligerswerk. Wil je liever iets langsdurigs om iets blijvends op te bouwen? Dat kan ook. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste plek.

Doe Mee in Katwijk