Sneller en beter psychische hulp krijgen

Heb jij een ouder met psychische problemen? En ben jij tussen de 10 t/m 25 jaar? Doe mee aan een onderzoek van MARIO-project om sneller en beter hulp te bieden. Doe vrijwillig en anoniem mee.

1 op de 5 jongeren in Nederland heeft een ouder met psychische problemen. Deze jongeren hebben bijvoorbeeld een moeder met een bipolaire stoornis of een vader die opgenomen is geweest voor psychische problemen. Sommige jongeren die een ouder hebben met
psychische problemen, kunnen zelf ook psychische problemen ontwikkelen. De meest voorkomende psychische problemen bij jongeren zijn stoornissen in hoe je je voelt, ook wel stemmingsproblemen. Een voorbeeld hiervan is een depressie: jongeren met een depressie hebben weinig energie en voelen zich vaak somber.

Op dit moment is er geen goede manier om stemmingsproblemen bij kinderen van ouders met psychische problemen te herkennen. Daarom heeft de landelijke organisatie van het MARIO-project een korte vragenlijst gemaakt: de MARIOcheck. Het is belangrijk om te testen of de MARIO-check goed werkt en daarover gaat dit onderzoek.

Wat kan ik doen?
In dit wetenschappelijke onderzoek, de MARIO screeningstudie, willen zij onderzoeken hoe we stemmingsproblemen bij kinderen van ouders met psychische problemen eerder en beter kunnen herkennen. Voor het onderzoek vragen ze je om één keer een korte online vragenlijst (de MARIO-check) van 5 minuten in te vullen op mario-project.nl. Daarna willen ze, op een moment dat jou goed uitkomt, een telefonisch gesprek met je voeren van ongeveer 30 minuten.