Shitzooi 2: snel geld

Uniek lesprogramma voor middelbare scholieren over de gevaren van chantage, geldezels en andere criminaliteit

“Jongeren die terecht komen in de criminele wereld, komen er niet meer zo eenvoudig uit”, zegt Annebeth Moolenburgh bij de introductie van de tweede versie van Shitzooi op Pieter Groen in Katwijk. Daarom heeft platform Kocon uit Katwijk opnieuw een interactief lespakket ontwikkeld voor leerlingen van de middelbare school. 

Tweedejaars leerlingen ervaren in deze editie letterlijk hoe snel je klem kan komen te zitten in de criminele wereld, bijvoorbeeld wanneer zij door criminelen even geld op hun bankrekening gestald krijgen. Criminelen maken op slinkse wijze misbruik van deze money mules (geldezels) om onder andere drugsgeld wit te wassen. Verder komen in het programma drugs dealen, chantage, afpersing en bedreiging met wapens voor. 

In het lesprogramma kunnen leerlingen een personage kiezen via hun tablet of telefoon. De jongere die zij kiezen, werkt zich in een goed in elkaar gezette mini-film flink in de nesten. Het is aan de leerlingen hoe het afloopt met het personage in de film: zij mogen zelf bepalen welke keuzes het personage maakt. Het programma daagt uit tot nadenken en tot zich inleven in de acteur. Door jongeren zelf te laten meespelen, laat je de gevolgen van hun eigen keuzes inzien. Volgens een onafhankelijk onderzoeksbureau vergroot dit het bewustzijn en zien zij zo sneller de valkuilen van snel geld en kunnen zij hier beter mee om gaan in het echte leven.

Minister voor Rechtsbescherming, de heer Weerwind, sprak warme woorden over het lesprogramma Shitzooi tijdens de uitreiking van de Hein Roethofprijs 2022. Platform Kocon won in 2019 de Hein Roethofprijs en gebruikte het prijzengeld voor de ontwikkeling van een tweede en derde versie. Hij complimenteerde platform Kocon voor hun inzet. Dit was volgens de minister precies de bedoeling van de prijs.

Welzijnskwartier medewerkers die voor de klas staan met Shitzooi